Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Величков не изключва възможността РСМ да изпадне в изолация след парламентарните избори

"В македонското общество много често се гласува не "за", а "против" нещо"

| Интервю
Снимка: pixabay

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май. Разликата между двамата е 176 446 гласа в полза на Гордана Силяновска, в процентно съотношение за нея са гласували 40,20%, а за Пендаровски 20% от участвалите в първия тур на президентските избори гласоподаватели - при избирателна активност от 49,93 процента. 

"Голямата победа на Силяновска на първия тур показва, че Социалдемократическия съюз е наказан от собствените си членове", обясни пред БНР Атанас Величков, журналист от сайта "Трибуна". 

Ако се запази същият тренд и на парламентарните избори, ВМРО-ДПМНЕ ще постигне убедителна победа, посочи той в предаването "12+3".

"Тази победа обаче може да се окаже и пирова, ако те не започнат да работят осезаемо за европейската интеграция на Северна Македония. Можем да очакваме всичко. Политическата партия, която ще реши какво ще се случва, най-вероятно ще бъде от Албанския блок. Ако Мицкоски спечели изборите, пред него се поставят много въпроси – най-основният е как ще продължи пътят на Македония към ЕС. Ако не е това главното, което ще го занимава, много е вероятно страната да влезе в изолационен момент". 

Той припомни, че ВМРО-ДПМНЕ са били и против Преспанския договор, но след това са приели, че е реалност. 

"Може да поемат отговорност, но може и да продължат с този квазипатриотичен начин, по който работят. Основната им мантра по време на предизборната кампания беше предоговарянето на условията за членство в ЕС. Не вярвам в това". 

В македонското общество много често се гласува не "за", а "против" нещо, посочи още Атанас Величков. Така той обясни и победата на първи тур на ВМРО-ДПМНЕ.

"Голяма част от македонските граждани не излизат за гласуват. Сега отново се случи това. 

Става въпрос за типично балканско водене на кампания – тя е  негативна в социалните мрежи, едните се правят на големи патриоти, другите – на големи европейци. Нищо съществено не са казва".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна