Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

| обновено на 25.04.24 в 15:36
Снимка: Еневи

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през месец август 2021 г., след “Верди Гала“ през 2013 г. и “Opera in Love Гала“ през 2020 г. на престижната сцена.

Соня Йончева е завладяваща в ролята на Виолета. Това, което на мен ми достави особено удоволствие, беше да я гледам толкова отблизо, колкото позволява филмираният спектакъл, все едно през театрален монокъл през цялото време. Така отново виждах как преживява изграждането на всяка музикална фраза, а освен постигането на бляскавите височини, тя е голям майстор в тънкото извайване на фразата. Бих го сравнила с това как старите майстори от о-в Мурано изработват ръчно фини стъклени фигурки без да се скъсва нишката. Това ми доставя най-голяма музикантска наслада! И още: пак наблюдавах какъв отличен партньор е Соня Йончева в оперния дует или ансамбъл, как следи и помага на другите певци. В ролята на Алфред беше Виторио Григоло. Сякаш за него е писана “Травиата“ – идеалният италиански младеж с буен темперамент, който лудо люби и мрази! В ролята на бащата Жорж Жермон също така много убедителен беше румънският баритон Джордже Петеан. Диригентът Франческо Иван Чампа отлично водеше музикалното изграждане, а режисурата на Микеле Олчезе фокусираше вниманието върху взаимоотношенията на главните герои. Всеки от вас, уважаеми слушатели, си има своята любима класическа постановка на “Травиата“. Спомняме си и съвременната със Соня Йончева, която гледахме със затаен дъх в пряка прожекция от Метрополитън. Тази на Микеле Олчезе е класическа, с добавени изображения на огромна LED стена на шедьоври на изобразителното изкуство от галерията “Уфици“ във Флоренция. Това може да остави у вас известно усещане за еклектика или пък да го възприемете като силен италиански акцент. Така или иначе, това е първата нова продукция, с която Арена ди Верона отваря врати по време на пандемията и хористите пеят с маски. Това може би ще ви върне в спомените отпреди четири години и ще добави още чувства към вълнението от оперната драма, която предизвиква сълзи в очите и носи духовна наслада. Не пропускайте една от двете оставащи прожекции на “Травиата“ – на 24-и април или на 8-и май!

Следващото заглавие в поредицата “Опера в киното“ е “Турандот“ с Ана Нетребко и Юсиф Ейвазов в ролите на Турандот и Калаф, възстановка на постановката на Франко Дзефирели, запис на спектакъл от Арена ди Верона през август 2022 г. Прожекциите ще бъдат на 18-и май в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора и на 22-и и 29-и май в София и в Пловдив.

Виторио Григоло ще гостува за първи път на българска сцена на 25-и октомври 2024 г. Неговият рецитал ще открие втория сезон на “Съкровени гласове“ - поредицата, в която Соня Йончева представя свои звездни колеги на българска сцена.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна