Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоичков и Балъков почетоха паметта на Трифон Иванов

100 години Етър
Снимка: БНР- Здравка Маслянкова

Футболните легенди Христо Стоичков и Красимир Балъков - единствените българи в идеалния отбор на световно първенство, отправиха поздравления към публиката на стадион "Ивайло" и почетоха паметта на своя голям приятел Трифон Иванов. Това се случи в третата минути на юбилейния мач по случай стогодишнината на ФК Етър.

"Честит юбилей! Брат' Гошо, благодаря ти, че изведе този прекрасен отбор до тази заветна титла през 1991 г. На теб, на твоя щаб, на всички твои футболисти и на тази великолепна публика, която жадуваше. Жив и здрав и винаги такъв добродушен, какъвто си бил! Знаете, че днес го няма един голям приятел с лъвското сърце, какъвто е Трифон Иванов. Както преди осем години на 50-ия юбилей валя, днес също е за него", каза голмайсторът на Мондиал'94.


"Здравейте! Радвам се да видя, че трибуните са пълни. Честит юбилей! Надявам се следващите сто години да бъдат много по-успешни заедно с вас. Трифон го няма, но той винаги ще бъде с нас. Днес той със сигурност е при нас", заяви легендарният плеймейкър на "виолетовите".

Стоичков изведе с капитанската лента отбора на "Звездите на България", а преди началото на двубоя призна, че изпитва носталгични чувства при завръщането си в старопрестолния град.

"Чувствата са много големи, защото се връщам в спомените от 80-те години до 1990 година, когато играх в България. Много приятели са минали през този отбор, с много от тях бяхме рамо до рамо в отбора 1994 г. Единият не е между нас, но денят е за него също. Носталгия голяма има по този стадион, защото имам възможността да бъда с човека, който беше избран сред 11-те най-добри на световното - Краси Балъков. Киряков, Бончо Генчев, Ивайло...", заяви Стоичков.


Роденият във Велико Търново Красимир Балъков се надява Етър да получи инвестиция, която да помогне на клуба да повтори своите успехи

Бившият футболен национал е юноша на отбора, а по-късно и старши треньор.

"Имам прекалено много незабравими мачове с виолетовата фланелка за осем години. Мачовете с ЦСКА и Левски бяха най-незабравими. Етър е майката и бащата на футболната ми кариера. Пожелавам да инвестират в инфраструктурите и детско-юношеската школа на клуба. Дано финансирането е по-силно в сравнение с това през последните 24 години", сподели той по случай 100-годишнината на клуба.

За Етър бившият полузащитник има 143 мача и 35 гола. Бронзов медалист е от първенството през 1989 и 1990 г. с Етър, и има трето място за Купата на България през 1986 г.







Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна