Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремена Пармакова, МЗ: В България няма дефицит на ваксините за деца срещу коклюш

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

Снежана Радева, УНИЦЕФ: Родителите имат нужда от информация

| Интервю
Снимка: УНИЦЕФ

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си. Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния имунизационен календар. Това показват данните от проучване, проведено от социологическа агенция "Глобал Метрикс" сред 1002-ма родители на деца до 4-годишна възраст и 350 общопрактикуващи лекари с деца в практиката си. Проучването е проведено по поръчка на Министерството на здравеопазването и УНИЦЕФ.

"Пандемията от Covid-19 оказа влияние върху имунизационния обхват в целия свят. България не е изолирана държава", посочи пред БНР Кремена Пармакова – началник на отдел "Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването.

"От една страна това беше дезинформацията за вредата и страха от ваксините срещу Covid-19. От друга страна – имаше много мерки, имаше страх от самото заболяване, което също спираше родителите да водят децата си там, където има риск да срещнат болни и да се заразят. Това беше една от причините ние да искаме да разберем до каква степен пандемията и страхът от ваксините срещу Covid-19 са се отразили върху имунизационния календар и неговото изпълнение. През годините на пандемията 2020 – 2022 г. се отчете спад върху имунизационния обхват в страната".

Директорът на Програма "Ранна детска интервенция" в УНИЦЕФ България Снежана Радева също подчерта, че от Covid-19 насам темата за имунизациите е изключително чувствителна.

По думите ѝ резултатите от изследванията показват, че родителите имат нужда от информация:

"Те си задават все повече въпроси. Изключително важно е да намерим адекватните решения, през които те могат да стигнат до тези отговори, които са проверени и достоверни, които няма да ги заблудят и които ще им помогнат действително да вземат информиран избор и решение".

УНИЦЕФ пилотира модел на патронажни грижи, който е особено чувствителен за онези семейства, които ще имат нужда от повече информация и които са малко по-отдалечени от лекаря и специализираната болнична помощ, посочи Радева в интервю за предаването "Хоризонт до обед". И добави:

"В момента Министерството на здравеопазването разработва национален модел за патронажна грижа, който се базира именно на данните, оценката и опита, който имаме от пилотирането в тези две области".

Радева съобщи и за друг ресурс – мобилното приложение за родители "Бебо", което е в подкрепа на семействата. Приложението е безплатно, а в него има достоверна информация. В него също така има възможност родителите да си отбелязват проведените имунизации, както и да виждат предстоящите, обясни тя.

Ваксини срещу коклюш

Пред БНР д-р Пармакова увери, че ваксините за задължителната имунизация за коклюш са налични:

"Имаме осигурени количества за изпълнение на календара. България няма дефицит на ваксините за деца срещу коклюш. Нека родителите да са спокойни".

Тя призова родителите, които не са провели тази имунизация на детето си по някаква причина, да се обърнат към личния си лекар и да го направят.

Специалистът подчерта, че имунизацията срещу коклюш при възрастните доскоро не е била популярна. През февруари МЗ съдейства в България да се въведе тази ваксина за свободен достъп в аптечната мрежа, напомни тя.

"Нямаше я от години, тъй като интересът към нея в България не беше висок. Ние нямахме този проблем с коклюш, който в другите държави съществува от преди години".

Цялото интервю на Ирина Недева със Снежана Радева и Кремена Пармакова в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна