Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

2
Д-р Снежана Йосифова
Снимка: болница Лозенец

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема. Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по "Хоризонт".

"Алергичният ринит  е заболяване, което се причинява от алергично възпаление на лигавицата на носа, което пък се дължи на различни алергени, които попадат по въздушен път върху лигавицата, сподели за "Закуска на тревата" д-р Снежана Йосифова, алерголог в Университетска болница Лозенец:

"Съществува целогодишен алергичен ринит, като причинителите са микрокърлежите на домашния прах или т.нар. акари, пърхота на домашните любимци и плесени и спори. 

Друга голяма група е сезонният алергичен ринит, който се причинява от полените с дървесен е тревен произход, поясни д-р Йосифова.

По думите й основните признаци на сенната хрема са пристъпно, многократно кихане. Също и сърбеж в носа, в небцето, носоглътката и ушите. Запушване на носа с частична или пълна непроходимост, секрети от носа, с различен характер. 

Д-р Йосифова уточни, че пациенти над 65 г. възраст рядко могат да отключат сезонна алергична реакция към полените. Но има такива случаи, макар че болестта засяга младите хора по-често. 

"Голям процент от болните с поленова алергия кръстосана алергия към храни от растителен произход, консумирани в суров вид, особено през поленовия сезон. Това са различни видове ядки, плодове, зеленчуци, растителни подправки и други. 

Кръстосаната алергия се дължи на общи алергените в храните и полените. Получава се сърбеж, оток в устната кухина, рядко уртикарии или алергични гастрити или колити. 

Лечението на сезонния ринит е симптоматично при получаване на първите симптоми. Извън сезона се препоръчва провеждането на имунотерапия със съответния алерген по специална схема, изтъкна още д-р Йосифова от болница "Лозенец". 


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени