Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

| Репортаж
Снимка: Стоян Радев

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения.

Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес жителите се опитваха да спасят каквото е останало след природното бедствие.

Най-големи са пораженията за местната земеделска кооперация, каза кметът на селото Иван Ганев:

"Бяха констатирани унищожени 5500 декара царевица, слънчоглед, нахут и пшеница. Черешовите масиви - някъде около 20 процента са засегнати".

В следобедните часове в Зетьово се очаква да пристигне заместник-министърът на земеделието Иван Капитанов, за да се запознае на място със ситуацията.

Силна градушка се изсипа и в старозагорското село Калояновец. Подадени са сигнали за унищожени овошки, картофи и ягоди. Направен е обход на селото, а арендаторите са предупредени сами да направят оглед и да съобщят за щетите.

От земеделското министерство съобщиха, че за да получат обезщетение, земеделските производители трябва да подадат в 7-дневен срок заявление за извършване на обследване. На база на него се издават констативни протоколи за 100% пропаднали площи в резултат на неблагоприятни климатични условия, включително градушка. Документите ще се приемат в общинските служби по земеделие. 

Репортажа на Елена Балабанова в предаването "Хоризонт за вас" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна