Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

4
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал "Нова", атакуван от бойци на "Хамас" на 7 октомври
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е пропагандата на тероризма? Каква е отговорността на медиите при представянето на конфликта в Близкия изток? До какви последствия за света води дезинформацията? 

София КоенРазговор в "Мрежата" със София Коен, комуникационен експерт и част от дипломатическия корпус на Световния еврейски конгрес.

Каква е пропагандата на тероризма

"Пропагандата е изключително мощна и нещо, и което категорично можем да заключим, е, че тази пропаганда е подготвяна много преди 7 октомври, тъй като включително действията на студентите в университетите и на организациите, които работят вътре в кампусите на американските университети, стартираха още на 8 октомври, когато всъщност терористичната дейност на "Хамас" все още продължаваше в Израел  срещу невинни цивилни хора, възрастни, майки с деца, бебета. Та в този момент вече, в кампусите на университетите имаше студенти и преподаватели, в тези елитни американски университети, които подкрепяха действията на "Хамас" и скандираха, че това е освободително движение, извършващо освободителни действия. 

Това показва, че пропагандата е работела и че подготовката ѝ е била много по-отрано задействана. Аз, като маркетинг експерт, мога да кажа, че начина, по който работят алгоритмите на социалните мрежи и изобщо интернет комуникацията, изисква едно известно време за подготовка на послания, които да достигат до потребителите таргетитирано и да манипулират техните настроения и нагласи, така че в даден момент, в който се подаде знак, те да бъдат вече подготвени с едни абсолютно манипулирани и погрешни мнения и убеждения."

Какво ни казва видеото с Хърш

"То е част от манипулацията и част от психологическата война, която "Хамас" водят срещу света и срещу всеки нормален човек, който цени мира и застава на страната на живота. Естествено е, че всеки от нас иска да се направят абсолютно всички усилия, за да бъдат освободени заложниците, но тези хора, които ние виждаме във видеата, тези заложници, очевидно принудени да казват тези думи, с които критикуват правителството на Израел и заявяват, че то не се е погрижило за тях, че то ги е изоставило, цели единствено и само разединение... Очевидно целта на "Хамас" е да дестабилизира израелската държава и да свали нейното правителство.

Правителството на Израел може да бъде критикувано абсолютно от всеки човек по света и това е напълно легитимно действие, но начина, по който го правят те, цели само и единствено те да победят във войната чрез пропагандата, чрез разделението на обществото, да дестабилизират буквално целия свят, целия цивилизован свят. Всеки един от нас би трябвало да бъде разтревожен от това, не само евреите по света. Води се психологическа война, война с оръжия срещу абсолютно всичко, за което сме се борили десетилетия и след края на ВСВ."

Отговорността на традиционните медии и  журналистите

"Медиите носят огромна отговорност. Тежка е задачата на медиите, тъй като до тях достига информация, подавана им от "Хамас", една терористични организация, която си е поставила за цел унищожението на Израел и на всички евреи по света, както и на западния цивилизован свят, както е описано и в техния устав, всъщност. И медиите получават информация от тази организация, която ясно заявява тези свои цели. Новината е новина и тя се съобщава. Въпросът е как се съобщава. 

Например, непрекъснатото повтаряне, че имало военни действия на територия на болница в Газа, вижте само как звучи!, е нормално да предизвика у всеки един човек ужасна тревога, защото е недопустимо в болница да се водят военни действия. Но непрекъснато се пропуска да се дообясни, да се поясни фактът, че тези болници са всъщност гнезда на тероризъм и на терор срещу собствените им граждани. Помните ли историята за една ракета, която падна върху болницата "Ал-Ахли"? Оказа се, че е паднала на паркинга на болницата, оказа се, че не е ракета, изстреляна от  израелските военни сили. Оказа се, че е заблудена ракета, изстреляна от "Ислямски джихад", но това скандализира целия свят, беше съобщено като абсолютен факт, че Израел обстрелва болницата от въздуха и тази новина опропасти едни преговори за освобождаване на заложници, което трябваше да се случи в следващите дни. Те бяха отменени и отложени заради излизането на една така манипулативна новина."

Популярната журналистика в Газа

"Тези журналисти на свободна практика, при най-малкия знак, че  участват и съучастват в терористични действия, би трябвало веднага да бъдат освободени от договорите, които може би имат с международните пресагенции и вестници. И медиите би трябвало да се разграничат незабавно от тях. Това е отговорното поведение за една медия, което бих очаквала. За съжаление това не се случи и тези медийни групи продължиха да използват тези свои информатори, при положение че са налице абсолютно ясни знаци за тяхното участие в терористична дейност. Да, всички имаме нужда от информация за случващото се в Газа и всички търсят такава, може би независима, може би човешката гледна точка на случващото се там, каквато някои от тези журналисти предоставят, безспорно е необходимо да имаме такава информация, но източниците трябва да бъдат проверявани много внимателно и отговорно..."

Каква е надеждата

"Моята надежда е, че светът ще се обедини около ценностите, за които се борим, както споменах през последните 80 години. Надявам се, че прогресивният свят, демократичният свят ще осъзнае, че се намира под заплаха на ислямисткия терор, който поставя мишената върху всички нас, прониквайки в най-дълбоките  слоеве на нашето собствено общество, до най-младите хора, използвайки социалните мрежи буквално като оръжие срещу самите нас. Намерени са пукнатини и пропуски в нашата собствена демократична и либерална система, в която всички вярваме и на която се надяваме в името на бъдещето на децата ни, за да живеем всички в толерантност, в мир и разбирателство помежду си, за да може да има прогрес и да може икономическото благоденствие да достигне до всеки един човек, който желае да участва в обществения живот. Всичко това е под заплаха, защото се възползват от слабостите на нашата система. Трябва да намерим начин да затворим пукнатините и да се борим с дезинформацията на всяка цена. Тя е тази, която в момента ни разделя и ни поставя едни срещу други, така че буквално да сме готови да се самоунищожим."

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – ЕПА/БГНЕС и личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна