Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 20 - 27 април 2024

Президентът и участници в експедицията
Снимка: Прессекретариат на държавния глава


На церемония във Военния клуб в столицата беше отбелязана 40-ата годишнина от най-голямото спортно събитие у нас за XX век, първата национална експедиция до Еверест.  Участниците в нея бяха удостоени от държавния глава Румен Радев с Почетния знак на президента за "изключителни заслуги в развитието на българския алпинизъм, за проявено мъжество, воля и характер".

През 1984 г. Христо Проданов, Иван Вълчев, Методи Савов, Кирил Досков и Николай Петков изкачват Еверест по най-трудния маршрут - Западният гребен. Проданов прави това без допълнителен кислород, но не успява да слезе и остава някъде под върха, а тялото му така и не е намерено. Другите четирима алпинисти, достигнали най-високата точка, се изкачват по т.нар. Жесток път и слизат от югоизток, с което правят първия цялостен траверс на Еверест, останал в историята на световния алпинизъм като Българския траверс. 

Отличието по повод годишнината беше прието от Кирил Досков, а от името на участниците в експедицията Методи Савов подари на президента паметен знак, представляващ леден клин, изработен от титан, и карабинер. По време на церемонията беше излъчена част от филма на Милан Огнянов за експедицията през 1984 г., чиито звукови записи се съхраняват и в Архивния фонд на БНР. 

Репортаж от церемонията можете да чуете в звуковия файл.

Едно от най-трудните планински състезания у нас - „Коджа кая“, поставя на 28 април началото на националния шампионат по скайрънинг. 740 участници от 8 държави застават на стартовете, а домакин е село Билка, в източната част на Стара планина. Най-тежкото трасе, което близо 40% от стартиралите не успяват да завършат, е 75 км, с 4300 метра денивелация. Сред фаворитите за титлата са шампионът от 2021 г. Росен Русев, двукратният победител в 300-километровия маратон в Португалия Пирин Галов и Даниел Иванов, който тази зима записа ново най-добро време за зимно преминаване на Ком-Емине. 30-километровото трасе, с 1950 м Д+, е първи кръг от Държавното първенство по скайрънинг. Там конкуренцията е най-силна, с участието на имена като Антония Григорова, Кирил Николов-Дизела, Александър Спасов, Димитър Желязков и Иво Андреев. На 27 април, в рамките на състезанието, е традиционното скоростно изкачване на връх Коджа кая. 

На 27 и 28 април край Драгоман пък е състезанието за планинско бягане и колоездене “Байк и рън за Чепън”. 13-ото издание включва и нова дистанция XCM от 66 км, с 1900 м Д+, която е в календара на Българска федерация по колоездене. И тази година състезанието е под надслова “Адреналин с кауза”, за опазване на вековните дървета в страната, като част от стартовите такси се предоставят на Асоциацията на парковете в България.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна