Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вход Господен в Палестина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Християните в Палестина отбелязаха празника Вход Господен, известен като Палмова неделя и Цветница в България. Войната с Израел обаче засенчва тържествата. 

Християните се събраха в гръцката православна църква "Свети Порфирий" в град Газа. Децата носеха палмови клонки, както повелява традицията. 

"Празникът е примесен с аромата на кръв", сподели пред "Ройтерс" палестинският християнин Муса Аяд, а брат му Фуад разказва, че се моли за мир и затова Възкресение тази година да съвпадне с края на войната.

Йерусалимският православен патриарх Теофил Трети води богослуженията в параклиса "Възкресение Христово" в Йерусалим - мястото, където се вярва, че Исус е бил разпнат, погребан и е възкръснал..

Израел преприе офанзивата си в Ивицата Газа, след като радикалната ислямистка групировка "Хамас" нападна Южен Израел на 7 октомври миналата година, уби 1200 души и взе 253-ма за заложници. Оттогава убити са били 34 000 палестинци според министерството на здравеопазването на Газа, което е под контрола на "Хамас", а по-голямата част от населението беше разселена.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна