Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 000 нарушения на правото на труд отчитат от КНСБ

Тодор Капитанов
Снимка: БГНЕС

Над 200 000 нарушения на правото на труд са отчели от КНСБ през миналата година. Най-много са свързани с възлагане на задачи на работниците, които са извън задълженията им, каза вицепрезидентът на синдиката Тодор Капитанов. Той представи данните от деветия Годишен доклад за нарушенията, свързани с упражняване на правото на труд в България.

Данните на Главна инспекция по труда за миналата година показват, че са извършени над 48 500 проверки и са установени почти 230 000 нарушения, от които 112 000 са по осъществяване на трудовите правоотношения, почти 117 000 - по здравословни и безопасни условия на труд, а почти 1500 са неизпълнените предписания.

Фирмите са дали близо 15 милиона лева за глоби, посочи Капитанов: "Възлагат ни работа, която не е свързана със задълженията ни по длъжностна характеристика. Работодателят не организира безплатни медицински прегледи. Не получавам допълнително възнаграждение за работа на отсъстващ колега, която аз извършвам. Работодателят не ми дава възможност да ползвам целия платен годишен отпуск. Назначен съм на една длъжност, а работя друго. Възлагат ми работа по време на отпуск или болничен, както и в почивните дни".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна