Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета от Балканите търсят най-здравото писано яйце в Босилеград

Традицията на Детския великденски фестивал продължава

13
Снимка: festival-bosilegrad.info

Символът на Великден – боядисаното в червено и всякакви други цветове яйце, отдавна се е превърнал и в символ на Босилеград. Сръбското градче, само на хвърлей място от границата, е населено предимно от етнически българи, които от повече от 30 години организират Детски великденски фестивал. Всичко се върти около "борбата" с писани яйца, като най-здравото се обявява за победител.


Великден в Босилеград носи голяма радост, особено за децата и тъкмо затова събира българчета от близо и далеч. Кулминацията е навръх Великден, в неделя, когато започват игрите с писани яйца, но фестивалът се е утвърдил в културната програма на града благодарение на разнообразните събития под негова шапка. Символичният старт и тази година е на 2 май, с участието на гостуващи артисти и творци от България, а програмата продължава чак до Светъл вторник, когато официално ще бъде обявен победителят с най-здраво великденско яйце и гостите ще бъдат тържествено изпратени.


В гостоприемството на българите от Босилеград никой не се съмнява. Великденският детски фестивал е опит за обединение, подобно на мини детска асамблея, която събира деца буквално от всички балкански държави. А за да могат те да пропътуват хиляди километри, заслуга имат и организаторите. Александър Димитров от Босилеград освен че подрежда фестивалната програма, поддържа целогодишна връзка с гостите и партньорите в чужбина: "Сега вече, след толкова години можем да се поздравим с успех, защото наложихме фестивала такъв, какъвто го виждахме още в началото" – казва с гордост той в интервю за Радио България.

Александър Димитров
"Откровено казано, след такъв юбилей като миналогодишния, когато Детският фестивал събра над 700 деца от близо и далеч, сега е много трудно да се направи следващото му издание. Но отново с готовност отваряме вратите си, за да посрещнем скъпи гости. И тази година идват групите от далечна Бесарабия, включително и от Украйна, което е много важно за децата от там. По този начин и ние се опитваме да бъдем съпричастни на обстановката, в която са принудени да живеят. Нашите гости от Молдова ми казаха, че идват веднага и без специална покана. Така е, защото се чувстват като част от нас, от самото събитие. Станали сме толкова близки с другите българи от диаспорите ни зад граница, че общуването ни върви гладко и това се отразява на организацията на фестивала. Всичко е на много добро ниво, особено като се има предвид какво е Босилеград като ресурси и мащаб. Постигахме всичко с много труд, с невероятна вяра и чист ентусиазъм. До голяма степен ние срещаме всички трудности, с които се сблъскват хората на духа и културата. Но в крайна сметка децата не ги интересува какво ни коства, те искат да са тук на своя фестивал и заради тях ние съществуваме."

Наградите за победителите във фестивала тази година
Великденският празник в Босилеград има вече свой утвърден формат и програмата винаги се простира в рамките на 6 дни. "Използвам момента да поканя всички българи – заповядайтеАко се чудите къде да заведете децата си за Великден, елате при нас! Няма да съжалявате, дори съм сигурен, че ще дойдете догодина пак! – кани Александър Димитров от Босилеград: 

"Миналата година имахме много интересно събитие – фотопленер с участието на трима изявени фотографи – Асен Великов, Вихрен Георгиев и Владислав Чанев. Те направиха много, за да има такива красиви фотоси при нас сега. 


От този пленер е изложбата при нас, която откриваме по време на фестивала. Озаглавена е "Босилеград – преди и сега". Дори има идеи експозицията да пътува и до столиците на различни балкански страни. Тя показва красотата на селата около Босилеград. Освен архитектурата, на снимките присъстват и хора, които специално облякоха типичните местни носии. Те дадоха живот на улиците, църквата, килийното училище, но и на българския дух и старинните традиции. Изложбата е различен поглед към този бит на тримата изявени български фотографи. Може би това е гвоздеят в тазгодишната културна програма. 


В петък е откриването на изложбата, а предходния ден има театрално представление на гостите от Общинския театър в Кюстендил, с тяхната най-нова постановка "Боинг Боинг", комедия от Марк Камолети. С него даваме символичния старт на фестивалната програма. В събота пък започва записването на децата за трите състезания – за най-здраво, най-красиво и най-оригинално великденско яйце. Вечерта ще има фолклорен концерт, в който ще участват местните танцови състави на Босилеград, а също и на гостите и приятелите ни от Украйна – народно-фолклорен колектив "Радост" от Българската териториална общност в Болград. Старали сме се програмата да е доста разнообразна в тези първи дни. В неделя започват първите борби със шарени яйца. В понеделник обаче е самият финал – тогава общо 64 здрави яйца-финалисти ще бъдат счупени с придружаваща забавна и музикална програма. Тук наш гост ще бъде народната певица Лилия Семкова, също бесарабска българка. Неслучайно избрахме нейни изпълнения, защото имаме две групи от Бесарабия – от Молдова и Украйна – и ни се иска с участието на тази певица да отправим искрен поздрав към нашите най-далечни, но и най-скъпи гости – бесарабските българи."

Лилия Семкова
Фактът, че един малък град, какъвто е Босилеград, който се намира извън България, но пък е с българско население и успява да посреща групи от далечна Бесарабия, Румъния, Македония, Гърция и въобще от Балканите, е достатъчен повод събитието да бъде значимо и представено на вниманието на всички българи – казва в заключение организаторът на Великденския детски фестивал в Босилеград Александър Димитров. 

Снимки: festival-bosilegrad.info, glaspress.rs, личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна