Я кажи ми…

Я КАЖИ МИ…Рубриката „Я кажи ми…“, за заглавие на която служат първите редове от химна на българските емигранти, по стиховете на Ран Босилек, ни среща с българи отблизо и далеч. Днес около три милиона наши сънародници живеят, работят, отглеждат децата си и градят „своята“ България извън нейните предели. Разговорите с тях и за тях будят родолюбиви чувства и емоции, пораждат носталгия и копнеж по родината...

С обич и с мисъл за българите, далеч от родния край, екипът на Радио България ви поднася тази своя рубрика - за да разкажем за радостите и неволите, за изборите и успехите, за нелеките, но смели и важни решения в живота им.

Ще се радваме, ако и вие "дописвате" разказа ни от първо лице - с примери на личности от българската общност, които ви вдъхновяват, с разговор за трудностите и проблемите, с които се борите, или - за пътищата, които следвате, с мисъл за България… 

Пишете ни и споделете своята история на: radiobulgaria@bnr.bg 

Българско училище в Атина празнува 24 май с книга

Най-старото българско неделно училище в гръцката столица носи името на създателите на славянската писменост, светите братя Кирил и Методий. Основите са положени от амбицирани родители и учителите през 2004 г., когато започва да функционира под..

обновено на 25.05.20 в 10:44
Пристанището на Яфо

Български литературен кръжок в Израел

Пленени от българската реч, култура и книжовност, група интелектуалци се обединяват около литературния кръг “Лъч светлина” в Яфо – Тел Авив. Идеята принадлежи на Мони Папо – носител на държавната награда за високи творчески постижения за книгите си..

публикувано на 25.05.20 в 06:05

„Песничка за азбуката“ навършва 5 години

В навечерието на най-светлия български празник – 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ви предлагаме да чуем заедно една малка, но много специална „Песничка за азбуката“. Тя е част от проекта за изучаване на..

обновено на 24.05.20 в 08:23

Българчетата в Германия изучават родна реч в 38 неделни училища

Най-многобройната българска общност зад граница живее в Германия и наброява 416 хиляди души, според приблизителни данни на външното ни министерство от 2019 г. Увеличаващият се брой на емигрантите от България налага разкриването на нови..

обновено на 24.05.20 в 00:05

Българският език присъства в един от официалните документи на Намибия

Наши сънародници живеят по всички континенти, но новините за техните постижения и работа в полза на България рядко влизат във фокуса на общественото внимание. Един от тези българи е почетният консул на страната ни в далечна Намибия – Михаил Михайлов...

обновено на 22.05.20 в 21:02

Стефан Кръстанов – българският квантов физик в Харвард

Открива науката благодарение на двама просветени учители в прогимназията. А днес, когато твори на най-висшите академични нива, не забравя да връща наученото на света. Защото знанието пробужда, променя и възвисява, само когато бива споделено. Стефан..

обновено на 22.05.20 в 06:41

Къде отива щастието по време на пандемия

Макар да свързваме науката психология с ранената душа, с обсебващия страх, с безпокойството, сред нейните изследователи се срещат и... търсачите на щастие. Но и те, също като нас, претеглят на везни – “преди” и “след”, своята безценна стока. Според..

публикувано на 13.05.20 в 10:49

Яфо, българската столица на Израел, в дни на карантина

Наричат Яфо (Яфа) „българската столица на Израел“, въпреки че там почти не са останали млади хора, потомци на изселниците от България. Смята се, че е от най-старите селища в света, където са открити археологически находки от 18 век пр.н.е., а..

обновено на 10.05.20 в 16:35

„Българската музика е интересна и в класическия си, и във фолклорния си облик“

„Посланици на българската култура“ наричаме нашите музиканти, спечелили известност и признание по света. Сред тях несъмнено е диригентът Михаил Делчев, който десетилетия живее и работи в Дания. Преди броени дни той се присъедини към..

публикувано на 07.05.20 в 12:37

Уроци по маримба, перкусии и… български език

Василена Серафимова е сред най-активно концертиращите перкусионисти. Известна е с многоликите си музикални проекти, които постоянно създава „на границата“ между различни жанрове. Живее във Франция, където е завършила висшето си образование...

публикувано на 03.05.20 в 06:30