Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са тайните на физиката на гмуркането

| Интервю
Снимка: Добромир Видев

Лятото почти дойде, а тези, които ще се отравят към морето, със сигурност нямат идея какво се случва, когато се гмурнат във водата. Пред БНР студентът по медицина Христо Проданов разкрива тайните на физиката на гмуркането. Освен че учи все още медицина, той вярва, че познаването и на физичните процеси, ще го направи по-добър в професията му, а тя може да бъде в бъдеще дори и такава, която да помага на водолази. 

"Това, което най-много ни помага, е гмуркателнят рефлекс - всичко се крепи на него. Без него нищо не бихме направили под вода. Рефлексът е характерен за всеки бозайник - потапяйки се под вода и задържайки дъха си, се отключват механизми на тялото, които ние не предполагаме, че имаме. Те ни осигуряват повече запаси от кислород. Така оформят кухините, наливат ги с течност и те устояват на налягането. Белият дроб е най-голямата кухина. Въздушните пространства са обвити от кръвоносни съдове, пренасочвайки кръвта към тези кръвоносни съдове, ни позволява въздушните пространства да се свият за сметка на съдовете. Всъщност белия дроб става 1 голяма течност. И локално се получават тези неща, което ни предпазва от външното притискане. На същия механизъм се предпазват синусите, които са покрити с лигавица. Другото е вътрешното ухо. То се свързано с устната кухина посредством канал, който по принцип е затворен, но гмуркачите с определени движения на небцето успяват да го отворят и целият въздух, който е в белите дробове под налягане и в устната кухина влиза там и изравнява от двете страни, за да запазим тъпанчето", обясни Проданов за действията на професионалните гмуркачи. По думите му за останалите - същото ще се получи, ако си стиснат носа и надуят.

В интервю за предаването "Преди всички" Проданов отбеляза, че животните постигат много по-завидни резултати, без кой знае какви усилия и даде примери с пингвините, тюлените, делфините, както и птиците.

Цялото интервю на Добромир Видев с Христо Проданов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна