Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бачковския манастир багрят 2024 червени яйца

| обновено на 02.05.24 в 11:19
7
Снимка: Радио Пловдив, Веселина Пеева

2024 яйца, дарени от христолюбиви хора, започнаха да боядисват в червен цвят доброволци и жените, помагащи в Бачковския манастир. Така те спазват християнската традиция, според която на този ден се боядисват яйцата – символ на Христовото Възкресение. 

Велики четвъртък започна в светата обител с отслужване на Василева света литургия за здраве от отец Евтимий. Благословените от Дядо Сионий червени яйца а ще бъдат раздадени на миряните.

Велики четвъртък е денят, в който домакините боядисват яйцата, тъй като на Разпети петък не се вършат домашни и други, отвличащи го от духа дейности, защото денят е посветен на молитва и на поклонение пред Христос, който е свален от кръста и положен в гроба в очакване на неговото възкресение. Това обясни игуменът на Бачковския манастир Величкият епископ Сионий. 

Обичаят ще бъде спазен в светата обител. Тази 2024-та година ще бъдат боядисани 2024 червени яйца, както и произволно число други яйца, каза той. 

По традиция първото червено яйце се поставя пред чудотворната икона на Света Богородица, която се смята за покровителка на обителта. Тази година такова яйце ще бъде поставено и пред мощите на Св. Патриарх Евтимий. 

За Великден в Бачковския манастир се очаква да пристигнат хиляди богомолци от цялата страна.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна