Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо тон храни раздава "Бъди човек" за Великден в Банско

| Репортаж
Снимка: Кети Тренчева

Близо един тон традиционно великденски и трайни хранителни продукти осигуриха анонимни дарители за бедните и възрастни хора от Банско. 

Доброволците, които посещават домовете им, са само двама, но благодетелите – десетки. И тъй като местните знаят, че не всеки ден е Великден, пълнят торбите така, че да подсигурят прехраната поне за месец. 


В основата на инициативата "Бъди човек" от години е Георги Ангелов от пресцентъра на община Банско. Познават го и като един от най-добрите фотографи, а неговата страст е да пази историята в хилядите стари снимки, които издирва и събир, за да се помни. 

Срещата ни с Георги Ангелов - Жоро, е на едно от местата, които и двамата обичаме - в двора на църквата "Света Троица". На 30-на метра от нея е малкото хранително магазинче, където дарители пълнят торбите с продукти. 


И ако основната цел е грижата за бедните и самотни хора в Банско, то другата е да се подпомогне дребния бизнес - всеки път да се избира различен хранителен магазин. 

В дните преди Великден всичко се натоварва в микробуса, а Георги и учителката-общественик Елена Колевичина тръгват на своята мисия – за 18-и пореден път.

Големите и малки дарители държат да запазят своята анонимност, макар че в Банско това е трудно. 


В инициативата "Подари Великден, бъди Човек" своят принос тази година имат и децата със специални образователни потребности, които изработват картички с послания за Възкресението

Дали човешката щедрост успява да стигне до всеки, който има нужда, как доброволците разбират това и защо бабата в Банско е на особена почит?

Подробности чуйте в звяковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна