Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си след разговорите с Макрон и Фон дер Лайен: Китай и ЕС трябва да останат партньори

Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит Макрон, вляво, и президентът на Китай Си Цзинпин и съпругата му Пън Лиюан позират на стълбите на Елисейския дворец, 6 май 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Франция и Европа разчитат, че Китай ще използва всичкото си влияние върху Русия, за да допринесе за спирането на войната в Украйна. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след тристранната среща в Елисейския дворец заедно с френския президент Еманюел Макрон и китайския държавен глава Си Дзинпин.

Урсула фон дер Лайен  подчерта, че Европа и Китай имат общ интерес да се борят за мир и сигурност и изрази доверието, че Китай може да въздейства за отслабването на ядрената заплаха от страна на Русия.

В същото време тя предупреди, че няма да се колебае да приеме по-твърди мерки за защитата на икономиката и сигурността на Европа срещу нелоялната конкуренция на Китай.

"Международната ситуация показва ясно необходимостта от диалог между Европа и Китай" - заяви френският президент Макрон, настоявайки за "справедливи условия" за двете страни.

"Китай и Европейският съюз трябва да останат партньори"- заяви от своя страна китайският президент. Следобед той беше приветстван с тържествена церемония в дома на военноинвалидите, преди да продължат политическите му разговор с президент Макрон.

Визитата предизвика критиките на фигури от лявата опозиция и на "Репортери без граници", които протестират в подкрепа на свои колеги, лишени от свобода от китайския режим. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна