Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Софийският фестивал на науката

В "София тех парк" се открива Софийският фестивал на науката. Предвидени са изложби, работилници и демонстрации. Фестивалът е четиридневен и се организира от фондация "Красива наука".

Организаторите посочват, че още през март за получили заявки за участие на 2500 ученици от десетки училища от София, Самоков, Пирдоп, Златица и други близки до столицата селища.

В четирите дни ще има много лекции на учени от България, Австрия, Белгия, Испания, Китай, Португалия, Турция, Украйна, Унгария, Франция и САЩ.

Учени от ЦЕРН ще отговарят на предварително зададени въпроси за българското участие и световните разработки. 25 години се навършват тази година от старта на българското участие в проекта. За фестивала у нас идва белгийския космолог проф. Томас Хертог и проф. Николай Бобев, професор по физика в Католическия университет в Льовен (Белгия), където преподава и прави научни изследвания по фундаментална теоретична физика.

По видеовръзка ще се включи д-р Умберто Кампинс, който е член на мисията на НАСА за връщане на проби от астероида OSIRIS-REx, която достави пробата от астероид обратно на Земята през 2023 година.

"Софийският фестивал на науката е едно пиршество на различни теми, срещи с различни учени. За тези 4 дни ще има над 150 индивидуални събития – презентации, работилници, шоута, изложби. На тези щандове нашите посетители ще могат да пипнат и да усетят с всичките си сетива науката и продуктите на изследванията на българските учени", обобщи в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Ивайло Славов от организаторите.

Освен чуждестранните учени, във фестивала ще участват млади и утвърдени български учени, отбеляза той и каза:

"Тези срещи лице в лице с учените, независимо дали са български или чуждестранни, са едно от най-ценните неща, които публиката може да вземе от фестивала".

Цялото интервю на Таня Милушева с Ивайло Славов в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работиха: Георги Николов, Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени