Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кимия Ализаде донесе европейска титла за България в олимпийското таекуондо (ОБНОВЕНА)

Звездата на олимпийското таекуондо Кимия Ализаде донесе европейска титла на България в първото си състезание под български флаг.

Натурализираната иранка извоюва златния медал в категория 62 килограма на шампионата на Стария континент, който се проведе в сръбската столица Белград.  Световната вицешампионка беше наградена от президента на Българската федерация по таекуондо Слави Бинев, който е и първи вицепрезидент на Европейския съюз в този спорт.


Във финала бронзовата медалистка от Олимпиадата в Рио де Жанейро, която ще представя България на Олимпийските игри в Париж това лято, се наложи с 2:1 рунда над носителката на три бронзови медала от световни първенства и световна шампионка за девойки Алия Пауъл (Великобритания).

Ализаде започна европейското първенство с победа над французойката Лухана Лангустин Сумя с 2:0 рунда. След това записа успехи над Луна де Матео (Италия) с 2:1 рунда и над представителката на домакините Надя Тешич с 2:0 рунда. В полуфиналите българката преодоля съпротивата на Ивана Арелич (2:0 рунда). 


Мартина Атанасова записа победа и загуба в категория 54 килограма. В първия си двубой състезателката на клуб "Ахил" се наложи над финландката Рукия Рахмани с 2:0 руна, но във втората не успа да се противопостави на Рахел Аземани (Белгия) с 0:2 рунда.

При мъжете съдийско решение попречи на Митко Джорджев да продължи по пътя към отличията. В категория 74 килограма спортистът на клуб "Левски" отстъпи пред Лирой Нсилу.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна