Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Министър Людмила Петкова ни покани в петък на среща и избяга от нея"

Проф. Лиляна Вълчева, КНСБ: Работещите в системата на висшето образование ще бъдат в протестна готовност цялата седмица

На 20 май ще се проведе протест пред министерството на финансите

| Интервю
Проф. Лиляна Вълчева
Снимка: Ани Петрова

Работещите в сферата на висшето образование излизат на протест на 20 май. Той ще се проведе от 11.00 часа пред Министерството на финансите, съобщиха от Националния синдикат "Висше образование и наука". 

"Недоволството се дължи на 3-годишни проблеми, създадени от управляващите, които лишиха системата от над 320 милиона лева", обясни пред БНР проф. Лиляна Вълчева, председател на синдиката.

"Положихме всички усилия, реформирахме системата, но финансирането беше спряно и намалено. Колегите бяха много търпеливи. Вече няма накъде да търпим". 

Заложеното увеличение от 1-ви януари не е получено във висшите училища, посочи проф. Вълчева. 

"Това са средства, които са заложени в държавния бюджет. Те са в МОН, но няма как да бъдат разпределени от министъра, заедно със социалните партньори от синдикат КНСБ и "Подкрепа", защото липсва постановление. Докато не се издаде постановление за началната заплата на асистента, която е основополагаща за останалите заплати, няма как тези пари да бъдат предоставени.

Самият проект на постановление е преминал през обществено обсъждане, направен е проект от министъра на образованието и науката, внесен е в Министерски съвет, но е задържан е в министерството на финансите. Не разбираме защо служебен министър на финансите не изпълнява законова норма. Тази задържана норма вкарва в нарушение и ректорите, които трябваше да  вдигнат по закон на два пъти заплатите – от първи януари и от първи април.

Не разбираме какво се случва в държавата. Цялата седмица ще бъдем в протестна готовност".

Тя посочи, че през миналата седмица синдикалните организации са провели среща с представители на министерствата на образованието и на финансите.

"Има писмо от НС до служебния министър Петкова, в което е даден срок до 16-ти май да се посочи отговор защо се задържа изпълнението на Закона за висшето образование. Работещите в системата на висшето образование и науката стоят на заплатите си от август 2023 година".

Госпожа Людмила Петкова ни покани в петък на среща и избяга от нея, отбеляза още проф. Лиляна Вълчева.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени