Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Амалипе" в опит да мотивира хората да гласуват и да не продават гласа си

| Интервю
Деян Колев
Снимка: БГНЕС

Център "Амалипе" и активни младежи организират дебат с представители на парламентарно представените партии, които ще вземат участие в предстоящите избори за членове на Европейския парламент. На дебатите ще представят и обсъдят ангажименти по отношение на младежките политики и политиките за равенство, включване и участие на ромите и други уязвими групи. 

Дебатът има две цели, каза пред БНР председателят на УС на Център "Амалипе" Деян Колев. 

По думите му много от младежите, които ще участват в събитието, както и ще го наблюдават онлайн, са от уязвими групи, от ромската общност, от селски райони от цялата страна, които обичайно не участват в изборите. Те ще бъдат за първи път гласоподаватели, подчерта той и добави:

"Искаме да им представим правомощията на европейските институции и защо е важно да гласуват на изборите за ЕП, както и на националните. И да се запознаят с идеите на основните партиите". 

Втората цел е да покажем на младежите как се води конструктивен, аргументиран дебат, в който се поставят конкретни въпроси, отбеляза Колев в интервю за предаването "Преди всички". По думите му водещи на дебата ще бъдат младежи, а голяма част от участниците са ученици, които са подготвили конкретни въпроси. 

Очакванията са периодично след това, поне веднъж годишно, да каним същите политици да се отчитат какво са направили, коментира Колев. Той очаква и те самите да поканят младежите в Брюксел. 

Център "Амалипе" започна и кампания "Глас за вас, не го продавай". Тя цели да мотивира хората да гласуват, а от друга страна - да не продават гласа си, изтъкна още той. 

"Убедили сме се, че когато се поговори с хората нормално, повечето от тях разбират необходимостта от това да не вземат 50-те лева, които им предложат политиците, а да видят какво ще изпълнят и след това да търсят отговорност. Веднъж взел пари - това е един вид като договор, че след това няма да оказваш никакъв контрол. По-добре да откажем тези пари, а периодично да оказваме граждански контрол върху това, което правят политиците".

Според него в масовия случай средната класа в ромската общност приема като въпрос на чест да не продава гласа си. Има и групи, които са склонни да правят това, добави Колев. 

Цялото интервю на Веселина Миланова с Деян Колев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна