Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за регулиране на съобщенията започва строеж на лаборатория за електромагнитна съвместимост

Вреден ли е телефонът? През есента се очаква да заработи лаборатория, която да изследва това

Иван Димитров: Целта е да се създаде ясна представа за използваните в телекомуникациите съоръжения, компоненти и елементи

| Интервю
Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров
Снимка: crc.bg

Комисията за регулиране на съобщенията започва строеж на лаборатория за електромагнитна съвместимост.

"Това е едно сериозно средство и организация на технически възможности. Целта е да се създаде ясна представа за използваните в телекомуникациите съоръжения, компоненти и елементи", обясни пред БНР Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране на съобщенията.

Телекомуникационните оператори изграждат своята мрежа с различни компоненти, посочи той.

"Това са съоръжения, които се влияят от електромагнитните вълни. Създават такива и всеки от нас е добре да бъде информиран за това, което ползва и доколко то представлява заплаха за здравето. 

Целта ни е да подпомогнем контролната дейност на Комисията за регулиране на съобщенията. Смятаме, че тази лаборатория ще има достатъчно работа. В нея могат да се измерят параметрите на определен телефон и начина, по който те влияят на човешкия организъм".

Изграждането е на етап строеж и въвеждане на технически средства, разясни Иван Димитров в предаването "Хоризонт до обед". 

"През 2025 година се предвижда да приключи пълното изграждане на лабораторията, но едно такова съоръжение е отворено за надграждане. ЕК подкрепя такива дейности".

Изграждането й ще отнеме около година и два месеца, но се очаква тя да започне да дава резултати по-рано, каза Димитров.

"По различно време ще се появяват различни съоръжения в нея. Надяваме се през късната есен на тази година да може да покажем първите си резултати". 

Работещите в тази индустрия са фокусирани върху изграждането и развитието на мрежата от пето поколение, обясни още той.

"Да добавят тази част, която е ориентирана към индустриалните ползватели. Трябва да се използват максимално ефективно инвестициите, които направиха телекомите. Комисията за регулиране на съобщенията също участва в изграждането на 5G мрежата в България. На мобилните предприятия е предоставен ресурс, който дава възможност да разгърнат добри, модерни и ефективно работещи мрежи. Българските потребители имат в ръцете си една качествена инфраструктура".

Той коментира тема за допускането на виртуални мобилни оператори.

"Мобилният оператор, който предоставя услуги, изгражда своята инфраструктура. Виртуалният оператор не разполага с  такава. 

В последните години виртуалният мобилен оператор е нишово ориентиран.

Комисията за регулиране на съобщенията не е получавала сигнал, който да разгледа и да наложи необходимата регулаторна рамка. Но в България съществува такава законова възможност".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна