Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личността на актьора

"Актьорската професия със сигурност е много интересна от психологическа гледна точка – казва Деница Каприева, психолог и доктор по културна и диференциална психология. – Изследванията за нея обаче са малко, имайки предвид, че това е професия, която много борави с психичното, с душевния материал и емоциите. Интересно е да се провери какви са хората, които я избират."

Деница Каприева е автор на изследването "Актьорите. Личностни характеристики и нагласи към професията", което прави сравнение между хората, практикуващи актьорската професия и тези, избрали друга сфера на реализация. Друга линия в него е какво между двете групи влияе на удовлетвореността от живота, поемането на рискови поведения, разбирането за успех.

"Печеленото на пари е доста надолу в класацията за намиране на смисъл в тази професия – казва Деница Каприева – определено на челни позиции са участието в смислени и качествени проекти и възможността да се развиваш."

Според изследване нарцисизмът като личностна черта е завишен сред актьорите, но разбира се, зависи и с какви професии ги сравняваме. "Професията предразполага търсенето на такива хора, за да удовлетворява техните потребности. – казва Деница Каприева. – Този нарцисизъм обаче трябва да бъде преработен, за да не навреди на успеха."

Чуйте още от разговора с Деница Каприева в "Какво се случва".


По публикацията работи: Росица Михова

Горещи теми

Войната в Украйна