Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ВМРО-ДПМНЕ чакат новото правителство на България

Райна Асенова: РСМ трябва да поддържа добросъседски отношения с България и Гърция, ако иска членство в ЕС

Гърция ще следи стриктно за спазването на Преспанското споразумение

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

68% от македонските граждани са за присъединяване на страната към ЕС и за да тръгне РС Македония по европейски път, управляващите трябва да имат предвид, че преговорната глава за добросъседство е първата, която се отваря и последната, която се затваря. И ако иска да стане член на ЕС, РС Македония трябва да поддържа добросъседски отношения с България и Гърция.

Това коментира в интервю пред БНР журналистът и балканист Райна Асенова.

За отношенията с България тя каза: 

"Зависи от това, доколко РС Македония спазва договора за приятелство и добросъседство, изкореняването на езика на омразата и промяна в учебниците, с които се насажда омраза срещу България. На този етап няма опити да се променят учебниците. Работата на комисията по историческите въпроси е в застой. И половината от населението на РС Македония смята България за враг, сочи проучване от февруари – март т. г. Възприемат България като най-голямата заплаха, а Сърбия за приятел. От ВМРО-ДПМНЕ подчертават, че членството в ЕС е стратегическа цел и като бъдещо правителство ще спазват конституцията и ще развиват приятелски отношения с всички съседи."

Според нея на този етап Гърция не обмисля вариант да наложи вето на РС Македония за ЕС и това е обявено от говорителя на правителството.

"Но той подчерта, че спазване на Преспанското споразумение е задължително, ако РС Македония иска да стане член на ЕС. Гръцкото издание "Прототема" посочи, че при неспазване на договора, РС Македония трябва да има предвид, че благодарение на Преспанското споразумение, е станала член на НАТО. Гърция ще следи стриктно спазва ли се споразумението", обясни Райна Асенова в предаването "Нещо повече". 

Тя е категорична, че договорите на РС Македония с Гърция и България са международни, подписани и ратифицирани от парламентите на страните, и трябва да се спазват, независимо дали им харесват.

"Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ настоява за още един анекс за добросъседство относно поправките в конституцията и иска още разговори с ЕС. С приемането на френското споразумение това е задължение на Скопие пред Брюксел и няма да има повторно отваряне на договорната рамка", припомни журналистката. 

Тя прогнозира, че ВМРО-ДПМНЕ може да има абсолютно мнозинство в парламента на РС Македония. И обясни, че всички албански партии са твърди застъпници на европейската перспектива.

"Ако конституционните промени не се приемат, от 6 до 9 месеца албанска коалиция ще преосмисли участието си в правителството и ще настояват преговорите с ЕС да започнат скоро. Хасани, който беше шеф на изборния щаб на коалицията "Заслужава си", каза, че конституционните промени ще са приоритет за новото правителство и коалициите ще се разберат за сроковете, в които да се внесат поправките. В кампанията ВМРО-ДПМНЕ бяха против промяна в Конституцията, но след изборите лидерът Християн Мицковски каза, че ще чака да бъде избрано ново правителство в България", коментира Райна Асенова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени