Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хипофункцията на щитовидната жлеза или т. нар. хипотериодизъм е събирателен образ, до който водят много заболявания"

Д-р Георги Пашов: Хормоните на щитовидната жлеза са нещо, без което човек губи жизнеността си

2
Д-р Георги Пашов
Снимка: Мая Данчева

На 25 май предстои ще бъде отбелязан Световният ден на щитовидната жлеза.

"Съотношението между жени/мъже е от 6 до 8 към 1 заболеваемост на щитовидната жлеза - тоест жените страдат по-често от мъжете и това се дължи на хормона естроген, каза за "Хоризонт" д-р Георги Пашов, общопрактикуващ лекар в София. Наскоро той издаде и книгата - "Възстанови функцията на щитовидната си жлеза само за 21 дни“

За себе си д-р Пашов казва, че е увлечен от комбинирането на научни познания с иновативни терапии, в подкрепа на естествените способности на организма да се самолекува. Няма да ви даваме алгоритъм за лечение или за прекратяване на лечението с този разговор, а целта е да чуем от д-р Пашов резюме на събраната и систематизирана от него информация за ролята и добрата работа на щитовидната жлеза.

Самият д-р Пашов е преминал през сериозно лечение, заради проблем с щитовидната жлеза. Приложил е лично в практиката си своите познания. 


"За мен хормоните на щитовидната жлеза са нещо, без което човек губи жизнеността си, а с времето започва да губи и себе си. Щитовидните хормони са равнозначни на енергията - не само на жизнената, но и на психическата. Защото когато тях ги няма, цялото тяло страда

Аз имах хипофункция на щитовидната жлеза, т.нар. хипотериодизъм.

Симптомите са натрупване на килограми, въпреки непромененото като количество, качество и калории храна - човек пълнее, чувства умора, слабост в тялото, нарушава му се съня, започва да се изпотява, задъхва се при изкачване на стълбите. В началото му пада кръвното, част от косата опада, чувства се отпаднал, по-чупливи са нотките му. 

Когато имаме хиперфункция на жлезата е точно обратното - човек блика от енергия, не може да си намери място, но отново сънят е нарушен. Но това, което е по-характерно е едно отслабване, загуба на килограми, една тревожност, превъзбуденост, поясни още д-р Пашов. 

Д-р Пашов благодари на гл.асистент д-р Явор Асьов от Александровска болница, защото той му обръща внимание и му помага в неговото заболяване, не го изоставя. Това заболяване го провокира да напише и книгата, в която събира своя опит и най-новото и работещото по темата в света, за която пишат негови колеги лекари.

"Аз в момента съм напълно излекуван, смятам, че моето заболяване не беше автоимуннно, диагнозата ми беше тиреодит на де Кервен, тя е отново с имунна причина и една от причините да се получи това възпаление на щитовидната жлеза е инфекция на горните дихателни пътища, разказа още д-р Пашов.

Той посочи още, че когато хората чуят думата хипофункция - трябва да знаят, че много състояния и заболявания, могат да доведат до нея. Тоест болестта на Хашимото могат да доведат до нея, заболявания на черния дроб може също да доведат до хипофункция, заболявания на задстомашната жлеза - панкреаса, проблеми с естрогена, с женската полова система също могат да доведат до хипофункция, поясни д-р Пашов.

Според него хората трябва да виждат хипофункцията на щитовидната жлеза или т. нар. хипотериодизъм като събирателен образ, до който водят много заболявания. 


Още по темата в звуковия файл. 
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна