Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети ще бъдат увеличени с 290 лв.

Снимка: БГНЕС

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети от най-ниската академична длъжност - асистент, до най-високата - професор, ще бъдат увеличени с 290 лева. Това беше договорено днес на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков със синдикатите във висшето образование и Съвета на ректорите. 

Още през миналата седмица служебният кабинет се съгласи да отпусне общо около 80 милиона лева за университетите. 39 от тях бяха предвидени в бюджета за 2024 година, но не бяха изпълнени.

"Те са преведени по сметките на висшите училища", потвърди професор Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет във Варна.

"На практика обаче има едни 5,8 милиона лева, които ще бъдат добавени към тези 39, за да може да се осигури стъпка от 290 лева за всички - от най-ниската академична длъжност до най-високата академична длъжност - професор, за да няма на практика дискриминация на някои от позициите".

По този начин към отпуснатите 39 милиона лева се добавят още около 6 милиона от втория отпуснат транш на стойност 41 милиона. Освен това е предложено с 12% да бъде увеличено заплащането на административния и научноизследователския състав в университетите.

"Обсъждаме нов механизъм за финансиране, който ще бъде изработен с работна група през месец юни. Ще бъдат обсъждани коефициентите, които са по професионалните направления, така че ще има университети, които да изпъкнат във връзка с тази комплексна оценка", допълни Валери Апостолов, председател на синдикат Висше образование към КТ "Подкрепа".

Интервюто на Виктория Петрова с Валери Апостолов в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна