Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етно-фантазии 2010

“Перкъшън импакт”
Снимка: Албена Безовска

Джаз с етно-елементи, “световна музика” /world music/, фюжън – едва ли можем да намерим най-точното стилово определение за музиката, които ви представяме. Както всяка година по това време, си припомняме най-ярките имена на автори, намерили вдъхновение отвъд жанровите граници – там, където се срещат различни традиции и култури.

Проектът “Перкъшън импакт” /Percussion Impact/ е създаден по идея на Христо Йоцов. Появи се в началото на 2010, за да се превърне в едно от най-значителните събития на годината. Програмата беше представена на всички големи джаз-форуми у нас. В основата е инструменталният диалог между Христо Йоцов и Стоян Янкулов – забележителни перкусионисти и композитори със значителен брой международни проекти. Заедно с тях е пианистът Милен Кукошаров. Триото вече има няколко покани да представи “Перкъшън импакт” и в чужбина.

Преди около година грузинската формация “Шин” издаде албума “Черноморски огън”. В него гост-солист е Теодосий Спасов. През 2010 те представиха музиката, включена в него, на няколко световни сцени. Наричан “кавалджия №1 в света”, Теодосий Спасов участва в редица от български и международни проекти. Последният от тях чухме преди броени дни в Първо студио на БНР. Пианистът Тигран Хамасян – един от най-младите виртуози на планетата, гостува у нас по покана на Френския културен институт и нашата медия. За концерта си в БНР Тигран избра да свири с Теодосий. “Той е един от любимите ми световни музиканти” – каза Тигран. Това участие беше повод Теодосий Спасов да припомни друг паметен миг от своята кариера – първия си концерт заедно с големия български джаз-пианист Милчо Левиев.

“Щастлив съм, че близо 20 години след това невероятно преживяване, имах шанса да свиря с този изключителен пианист Тигран Хамасиян. Ще чуваме името му все по-често, убеден съм в това. Програмата подготвихме съвсем бързо. Оказа се, че той е вплел в стилистиката на джаза една българска народна песен. Беше изненада и удоволствие за мен да я изсвиря заедно с него. Получи се наистина невероятен празник.
 
Отминаващата година беше много наситена за мен. Едно от най-необичайните преживявания беше турнето в Грузия, заедно с група “Шин”. С българската камерна формация “Небесни струни” издадохме нов албум. Този проект създадох специално за фестивала “Балканска треска” във Виена – темата беше “Жените в музиката”. Бях поканен като солист в няколко албума, които бяха публикувани в Сърбия, Испания, България. Излезе и компактдискът на Теодосий Спасов – трио, в което сме заедно с Христо Йоцов и Румен Тосков. За съжаление – Румен не можа да го види. Той си отиде преди няколко месеца. Тази загуба беляза 2010 година за всички нас. Колкото до предстоящите концерти, мога да кажа, че в момента работя върху участието си в холандски проект. В него активна фигура е Митко Бодуров – млад български пианист, който в момента е известно име в Холандия. Заедно с модерен балет и няколко инструменталисти подготвяме програма, която ще представяме в Холандия от средата на януари. Много се радвам, че в лицето на слушателите на Радио България имаме една огромна аудитория, отворена към новите търсения на българските музиканти. Всеки човек е надарен с някакъв талант, за да го раздава на своите съвременници. В този дух е и моето пожелание към всички наши слушатели – да развиват дарбите си, да радват своите близки и приятели. И да са здрави преди всичко!”

Младият български саксофонист Владимир Карпаров от години живее в Германия. Там свири със своя Владимир Карпаров квартет, в който му партнират немски музиканти. В една от програмите им, съставена от авторски пиеси на Владко, към тях се присъединяват и български инструменталисти – акордеонистът Мартин Любенов, перкусионистът Стоян Янкулов, гъдуларят Пейо Пеев. През 2010 Владимир Карпаров взе участие в многобройни фестивали по света, свири няколко пъти и в България. Последното му представяне беше в столичен джаз-клуб, където проведе майсторски клас, заедно със своя колега саксофониста Кшиштов Урбански /Полша/.

Тромбонистът Георги Корназов е във Франция от близо десетилетие. Виртуоз с активна концертна и фестивална дейност, той не прекъсва връзката си с България. За него музиката е единствената територия, в която се чувства “у дома си”. А езикът, на който говори в творчеството си продължава да е български. През 2010 той представи у нас новия си проект “Отново”. Направи го заедно с известни български музиканти – Антони Дончев, пиано, Росен Захариев, тромпет, Митко Семов, ударни, Георги Дончев, контрабас. По-късно тази музика прозвуча и на няколко концерта във Франция, но в изпълнение на френския квинтет “Хоризонт”, чийто лидер е нашият сънародник.

© Снимка: Албена Безовска

Братя Владигерови бенд репетират в първо студио на БНР.

Забележителна кариера в Западна Европа имат и двамата братя Александър и Константин Владигерови – внуци на големия български композитор Панчо Владигеров. И тази година те ни напомниха, че продължават да са част от нашата култура. Направиха го с редица концерти по света, с многобройни “гостувания” в родината, с подготовката нови записи и проекти, основани върху българска фолклорна стилистика.

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15

"Любов като небе"

Малко след като представи силната балада "Бягаме", Миро не закъсня със следваща нова песен. Още заглавието ѝ "Любов като небе" ни отвежда към предстоящото лято. Този път песента е със светло, леко звучене, което е решено в стил, характерен за края на..

публикувано на 04.06.24 в 10:15