Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великото освещаване на водата – Богоявление

Традицията за освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на Богоявление.
Снимка: БГНЕС

В началото на годината Българската православна църква отбелязва един от най-големите зимни празници – Богоявление. Народът ни го нарича Йордановден, защото честването символизира деня на кръщението на Иисус Христос от Йоан Предтеча (Кръстител) в река Йордан.

2011-01-05-037_4.jpg

Празникът ни припомня това необикновено събитие, защото именно тогава са се чули думите на Бог Отец от небесата: „Този е моят възлюбен Син, над когото е моето благоволение”. В същото време Светият Дух се спуснал във вид на гълъб над кръщавания Христос. „Това е и самата същност на празника – явяването на троичния Бог, отбелязва отец Васил Василев от шуменската църква „Св. Три Светители”. По този начин самият Бог свидетелства, че именно Христос е въплътеният Бог, второто лице на Светата Троица – Словото Божие. За неговото идване предупреждавали старозаветните пророци и затова бил очакван от целия човешки род.

„В този ден от голямо значение е празничният ритуал, наречен „освещаване на водите" – продължава отец Васил. – Както тогава се е кръстил Христос в река Йордан, така и всяка година свещениците отслужват Велик Водосвет, който се прави единствено на 5 и 6 януари. Водата, като материя, която оживотворява, но и умъртвява, се освещава, за да дава живот и да води към спасение християнския род. Светената Богоявленска вода се използва за прогонване на душевна и телесна нечистота. Затова на днешния ден всички вярващи си вземат от тази вода, за да я използват през цялата година при страдания на душата и тялото."

По думите на отец Васил за освещаването на водата има свидетелства от дълбока древност. Още в началото на II век Блаженият Августин говори за широката употреба на водите, които са се освещавали по негово време за здраве и изцеление. Затова самите молитви, които се четат, освен благославяне от страна на свещеника, са и призоваване на Светия Дух да освети водата и тя да служи за очистване на тялото и душата. Смисълът на освещаването е точно в това призоваване, защото водата е естество, което Бог е сътворил.

„Когато се освети на днешния ден, тя придобива по-различни свойства, защото се превръща в свидетелство за благодатта на Светия Дух и става очистена от греховния опит на човека през цялата година. По този начин, освещавайки водата, ние призоваваме Светия Дух, третото лице на Светата Троица да освещава и целия наш живот. Знаем, че по-голямата част от планетата е заета от вода. В организма на човека тя е водеща и през целия ни живот ни съпровожда – от момента на зачеването – до самата ни смърт. Тя не изчезва, количеството й не се променя. Водата, която използваме днес, е същата, както в момента на творението."

© Снимка: архив

Днес, когато учените изследват свойствата й, чудодейните качества на светената вода са научен факт. При сравнение на обикновена вода с богоявленска ясно се вижда разликата във формата на кристалите, които двете води образуват при замръзване. На обикновената кристалите са почти безформени, докато при светената те са изящни и с правилна структура. По този начин изследователите доказват, че колкото по-красиви кристали образува водата, толкова по-лековита тя става. Добрите думи, чистата молитва образуват съвършени кристали. „Затова от голямо значение е вярата на свещеника, който извършва водосвета – подчертава отец Васил Василев. – Важна е любовта, която той излъчва, както и отдадеността на това, което отслужва. Важна е и вярата на тези, за които извършва освещаването. Това е двупосочен процес между свещеника и народа, а над всички нас е самият Бог. Свещеникът е само оръдието на Божията благодат, а народът я усеща тогава, когато всички съзнателно са участвали в този молитвен акт. Църква и народ с едно сърце, с една душа трябва да измолят това чудо, което се случва в този момент, благодарение на вярата им.

На днешния ден когато отбелязваме великия християнски празник Богоявление, нека се поздравим един друг с поздрава от Рождество „Слава във висините Богу, а на земята мир, между човеците благоволение”. Нека този ангелски химн ни съпровожда през целия наш земен живот. Пожелавам също на всички именници да бъдат живи и здрави, да укрепва в тях вярата, надеждата и любовта. Защото вярата спасява, надеждата крепи любовта, а любовта всичко побеждава. И нека бъдем в единство, целият ни народ, особено сега, в началото на 2014. Нека оставим всичко лошо в миналата година, да бъдем сплотени, да си помагаме и да помним преди всичко, че сме един народ, изповядваме една православна вяра и имаме едни идеали с обща цел – добруването на народа ни, на държавата ни и на църквата ни. Като членове на Светата православна църква трябва да живеем по братски, не само на думи, а и на дело."

По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19
Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30