Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и гръцкото председателство на ЕС

Жозе Барозу и Андонис Самарас по време на церемонията
Снимка: БГНЕС
В сряда Гърция пое официално функциите на ротационен председател на Съвета на ЕС. Обявените приоритети са съзвучни с тези на съседна България и предполагат силно взаимодействие между двете страни през идните шест месеца. Осигуряването на икономически растеж, работни места и заетост на младежите, овладяването на проблемите с миграцията, сигурността по границите, свободата на движение и разширяването на ЕС към Западните Балкани, са приоритетни цели и на България.

По отношение на разширяването към Западните Балкани може да очакваме еднопосочни и съгласувани действия между Атина и София за напредък на преговорите на ЕС с Черна гора, положителен развой на преговорите с Турция, евентуално предоставяне на Албания на статут на държава - кандидат за членство, и затвърждаване на европейската перспектива на Косово. Едва ли да очакваме обаче, макар и по различни за всяка една от двете страни съображения, подкрепа за определянето на дата за започване на предприсъединителните преговори на Македония с ЕС.

По отношение на свободата на движение, гръцкото председателство се ангажира да подбере подходящ момент, в който да постави в Европейския съвет въпроса за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Предвид обстоятелството, че на тази кауза противостоят няколко важни страни от ЕС, а за положително решение е нужен консенсус, не е реалистично България да очаква скорошно отваряне на шенгенските граници за нея. Но всеки напредък по този чувствителен въпрос би бил високо оценен от София.

Реален напредък е възможно да се очаква обаче по въпроса за колективното справяне с проблема за миграционния натиск, на който Гърция и България са подложени в следствие на конфликтните и кризисни процеси в Близкия Изток и Северна Африка. Позицията на двете страни по въпроса е еднозначна: миграционните процеси не са проблем на отделни държави, а на целия ЕС, и тежестите от миграционните потоци трябва да бъдат равномерно разпределени.
Ротационното си председателство на ЕС Гърция ще упражнява през същите шест месеца, в които България ще упражнява ротационното председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество /ОЧИС/. В тази връзка може да се очакват координирани усилия за насърчаване на контактите на ОЧИС с ЕС, както и за насърчаване на техния диалог и издигане на неговата ефективност.

Сегашното председателство на Гърция е пето поредно, откакто страната членува в ЕС, и съвпада с момент, когато София си поставя като приоритетна задача подготовката за българското ротационно председателство на ЕС през 2018 г. Още в края на миналата година външното министерство на София обяви, че по време на него ще командирова в Атина своя висш дипломат, който да изучава опита на съседната държава в справянето с тази отговорна задача. В известен смисъл с петото гръцко председателство започва подготовката за първото българско и обмяната по опит по време на него ще допринесе също за развиване на отношенията в двустранен план.
По публикацията работи: Стоимен Павлов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00
На снимката (от ляво надясно): Борис Георгиев, служебният министър на образованието и науката Галин Цоков, основателят на INSAIT Мартин Вечев, вицепрезидентът на

Google дарява стипендии на младите изследователи в INSAIT

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени, работещи в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, към Софийския университет. Това е едно от най-големите дарения за стипендии в световен мащаб от..

публикувано на 16.05.24 в 13:35