Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камелия Тодорова отбелязва с концерт рождения си ден

БНР Новини
Снимка: БГНЕС








В края на януари Камелия Тодорова навърши 60 години. Личният й празник е повод за равносметка в професионален аспект. А тя е творец с много богат и разнообразен живот, изпълнен с редица предизвикателства.

Талантливата певица завършва Естрадния отдел на Националната музикална академия при Ирина Чмихова. За времето си, Камелия е от малкото български музиканти, предпочели да пеят  в „забранения” за тогава стил джаз. В изграждането си като изпълнител тя търпи влияние от пианисти като Марио Станчев и Сашо Мирев. В същия този период Камелия Тодорова добива особена популярност и с поп музика. Незабравими са песните й „Не ме гледай така, момче“, „Прошепнати мечти“, „Настроение” с които певицата ще остане в българската музикална история. През цялата си кариера, Камелия Тодорова пътува в чужбина, участва в различни фестивали, печели награди. Оттогава до сега има издадени няколко самостоятелни албума.

През 80-те името на талантлива джаз певица се свързва и с българското кино. Най-яркият спомен, с който тя остана в сърцата на хората е ролята, която Камелия Тодорова изигра във филма „Търновската царица”. В него партнира на големите български актьори Невена Коканова и Стефан Данаилов. Лентата бе създадена по едноименната повест на Емилиян Станев, а музиката във филма е композирана от Георги Генков. Сценарист и режисьор бе Янко Янков. Следват още филми,  в които певицата оставя своето чаровно присъствие. Сред тях са „Прилив на нежност“ и „Бон  шанс, инспекторе“.

На 24 януари  Камелия Тодорова отбелязва рождения си ден с концерт в столичен клуб. Всички нейни почитатели ще се насладят на музика, предложена от най-изявените джазмени у нас със своите формации – Мишо Йосифов квинтет,  Живко Петров трио, Ангел Заберски – син трио, Васил Петров, Калин Вельов и други. Репертоарът, който ще представят, е ретроспективен поглед на творчеството на Камелия, включващ най-обичаните й и емблематичните български песни, както джаз и соул пиеси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Силвия" – популярни лица изпълняват емблематична песен от репертоара на Братя Аргирови

"Силвия" е нова версия на златен хит на един от най-известните дуети още от 80-те години на ХХ век – Братя Аргирови. Песента е кавър на "Предчувствие за стих" от албума "Момиче за двама" на Братя Аргирови, издаден през 1983 г. С новия прочит на..

публикувано на 18.05.24 в 09:45

Международен квинтет с Васко Василев ще свири за 24 май в Айфеловата кула

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Айфел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще са заедно на сцената,..

публикувано на 17.05.24 в 11:27

Крис Гран – "Две сърца "

След като издаде дебютния си албум "Две сърца", Крис Гран представя и видеото към заглавната песен. Младият изпълнител е написал музиката и текста специално за авторската си колекция. "Избрах тази песен да даде заглавие на дебютния ми албум, защото тя..

публикувано на 17.05.24 в 10:15