Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

National Geographic Channel ще снима филмова поредица в България

БНР Новини
Снимка: explorebg.natgeotv.com

ExploreBulgaria е новият проект на National Geographic Channel, който ще представи уникални природни и исторически забележителности в България през погледа на четирима български изследователи. Двама от участниците в експедицията ще бъдат избрани чрез онлайн гласуване на сайта на предаването explorebg.natgeotv.com/candidates. Заедно с Мая Стоилова, инструктор по уиндсърф и сноуборд и Георги Палазов, най-бързият български плувец в стил бътерфлай, те ще участват в заснемането на шест епизода, посветени на България. Всяка една от сериите ще разкрива вълнуващите преживявания на четиримата пътешественици-изследователи. Поредицата, която обединява документалните кадри с риалити формат, ще се излъчва в праймтайма по NGC България. Крайният срок за записванията изтича след броени дни, а кандидатите за приключения нарастват с всеки изминал ден. Сред тях има любители на екстремните спортове, запалени планинари, търсачи на силни усещания, авантюристи, но и млади хора, превърнали любовта към природата в своя професия.

Снимка: explorebg.natgeotv.comЗа Калина Полякова, която наскоро завърши „Ландшафтна архитектура” в Лесотехническия университет в София, да стане част от екипа на NGC България е нейна съкровена мечта. От дете тя обикаля планините с родителите си и обиква с цялата си душа животинския и растителния свят на страната ни. Затова избира професия, с която да участва в опазването и съхраняването им. По време на многобройните студентски практики тя се докосва до едни от най-красивите природни и исторически забележителности в България. Сред тях са националният археологически резерват Яйлата, нос Калиакра, Атанасовското езеро:

„Обиколихме голяма част от Българското Черноморие. Видях го през пролетта, когато всичко беше разцъфтяло. Изглеждаше съвсем различно от това, което сме свикнали да виждаме през лятото. Това е хубавото на България, че имаме четири сезона и през всеки един от тях природата ни изглежда различно красива.”

Снимка: explorebg.natgeotv.comПостепенно започва да забелязва неща, на които преди не е обръщала внимание. Всяка свободна минута тя обича да прекарва сред природата, а вечер – да потропва народни танци. Сред любимите й места в България са Каньонът на водопадите и Ягодинската пещера в Родопите, Камен бряг на Черно море, Искърското дефиле…

Снимка: explorebg.natgeotv.comКакво я привлича в проекта?

„Приключенията по време на снимките и красотата, която ще покажем на хората. Иска ми се всички да видят каква природа имаме. Винаги съм си мечтала да бъда част от нещо такова. Когато гледам предаванията на National Geographic все ми се иска да бъда там, където те снимат. Да видя всичко, да го почувствам. Затова искам да стана част от екипа, за да помогна и на другите да усетят това преживяване. България е уникално красива страна и трябва да бъде видяна от повече хора и най-вече от самите българи. Наистина много от нас не знаят какво притежаваме. Затова и не могат да разберат хората, които протестират против бетонирането на прекрасната ни природа.”

Ако искате да подкрепите Калина, можете да го направите тук до 20 февруари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31