Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ритъмът на Балканите” – музиката, която сближава

| обновено на 14.03.14 в 11:21 БНР Новини
Оркестър за народна музика на БНР
Снимка: архив





Музиката по нашите земи показва колко сме близки, независимо, че държавите, в които живеем са различни. Тя е уникалното лице на Балканите, прави ни разпознаваеми, откроява ни от всички останали култури по света” – убеден е Димитър Христов, диригент на Оркестъра за народна музика при БНР. Оригинален композитор, автор на аранжименти, той е виртуозен изпълнител на тамбура, част е от проектите „Дива река” и „Булгара”. След няколко пъстри програми, които оркестърът представи през последния сезон, сега е ред на музиката от Балканите. Гости в концерта на 13 март в Първо студио на БНР са четирима забележителни инструменталисти, които имат общи проекти с български музиканти  – Хакан Гьонгюр (Турция), Стефче Стойковски (Македония), Матеос Цахоридис (Гърция). На какви инструменти свирят, къде се изявяват най-често – ще научите от интервюто с Димитър Христов. Диригентът разказва и за причината да покани в балканския концерт Марин Герас – представителя на Молдова. А също – за идеята и съдържанието на програмата.

Целият концерт можете да гледате тук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Космическо привличане"

Ангел Дюлгеров – китарист, автор на музика, аранжор и музикален продуцент – през последните години се изгради като една от най-значимите фигури в проектите на повечето от най-успешните български музиканти. Той е част от екипите на Лили Иванова,..

публикувано на 20.05.24 в 10:15

"Силвия" – популярни лица изпълняват емблематична песен от репертоара на Братя Аргирови

"Силвия" е нова версия на златен хит на един от най-известните дуети още от 80-те години на ХХ век – Братя Аргирови. Песента е кавър на "Предчувствие за стих" от албума "Момиче за двама" на Братя Аргирови, издаден през 1983 г. С новия прочит на..

публикувано на 18.05.24 в 09:45

Международен квинтет с Васко Василев ще свири за 24 май в Айфеловата кула

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Айфел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще са заедно на сцената,..

публикувано на 17.05.24 в 11:27