Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се готви за нова имиграционна вълна

БНР Новини
Еврокомисарят Сесилия Малмстрьом и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев по време на посещението им в бежанския център в Харманли.
Снимка: БТА

Тези дни в България започна национална кампания за правата на имигрантите. Младежката организация на БЧК поднови обучението на доброволци за работа с деца на бежанци. Посещение в страната направи европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Стана известно, че се очаква нова бежанска вълна, вероятно през април и май. Властите не вярват тя да е с размерите на тази от миналата година, но предприемат сериозни мерки за справяне с проблема. Според комисар Малмстрьом действията на правителството заслужават одобрение.

Водени от опита, натрупан през последната година, властите са се насочили към подобряване на комуникацията с имигрантите чрез преподаване на български език. За разлика от досега, те няма да бъдат концентрирани на едно и също място, за да се стимулира интеграцията им в обществото. В условия на висока безработица в страната, ще се водят политики за осигуряване на заетост на потърсилите убежище според тяхната професия и персонални способности. По настояване на Европейската комисия, правителството е започнало да разработва стратегия за интеграция на бежанците, а от това показва, че проблемите около тях няма да са краткосрочни. 

Усилията, които България полага за нормален живот на имигрантите, са извънредни. Страната е в икономическа криза, има висока безработица и, както се изрази министър Йовчев, някои от собствените й граждани биха се радвали да разполагат с условията и средствата, осигурявани на бежанците в местата за настаняване. Така вижда нещата и Сесилия Малстрьом, според която България е страна с ограничени ресурси и бежанците представляват голям натиск за нея.

Еврокомисарят обяви, че Европейският съюз е предоставил на България 15 милиона евро за подкрепа на дейностите, свързани с бежанците. Повече от ясно е, че европейските средства са недостатъчни и България трябва да разчита основно на себе си. В усилията си правителството може разчита сериозно и на Българския червен кръст.

В момента той трупа ресурси, за да може отново да е в помощ на бежанците и на държавните институции, ако се повтори сценарият от миналата година. При миналогодишната имиграционна вълна Червеният кръст изгради координация и сътрудничество, с които съдейства за овладяване на ситуацията в рамките на няколко месеца. Организацията вече разполага с количества стоки от първа необходимост, които ще стигнат за около 5 000 души. Готова е да мобилизира и цялата си структура, която в национален мащаб никак не е малка.

Каквито и да са усилията, обаче, те все ще бъдат недостатъчни. Не само защото са високи изискванията, които Европейският съюз и Върховният комисариат за бежанците поставят, но и защото се очакват промени в самия състав на бежанската вълна. Европейските служби предупреждават за нов миграционен натиск към България от Афганистан, след като тази година международните сили се изтеглят от там.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Денят на детето – слънчев, с максимални температури над 30 градуса

В събота , 1 юни, ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места главно в северозападната половина на страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен..

публикувано на 31.05.24 в 19:40

България днес - 31 май 2024 г.

В последния ден от месец май за тази година в „България днес“ правим мост между децата и българската просвета и история. Ще ви разкажем за добрия пример от едно малко българско градче при отглеждането на най-малките. Ще похвалим заслужено..

публикувано на 31.05.24 в 19:00

Арх. Румен Джагаров реставрира стара къща и се връща на село, като протест срещу демографската криза

5257 населени места има в България, сочи регистърът на НСИ от 2021г. От тях близо 5 хил. са малките населени места, но според статистиката всяка година по едно от селата на България "умира" заради това, че от там си е заминал и последният негов жител. В..

публикувано на 31.05.24 в 11:35