Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова динамика в отношенията на България с Израел

Авигдор Либерман и Кристиан Вигенин
Снимка: БТА

През изтеклата седмица едно кратко посещение в България на външния министър на Израел Авигдор Либерман показа, че във връзките между двете страни настъпва нова динамика. Правителствата си поставят за цел да развиват сътрудничеството във високите технологии, комуникациите, здравеопазването и земеделието, както и да продължат положителното напоследък развитие в туристическия обмен. На дневен ред в двустранните връзки навлиза темата за диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на енергийни ресурси. В процес е свързване на газопреносната система на България с мрежите на нейните съседни страни и в този контекст се обмисля възможността Израел да доставя природен газ за Югоизточна Европа и негови инвеститори да се включат в развитието на регионалната газопреносна инфраструктура. Все по-силен акцент се поставя върху сътрудничеството в сигурността, при това не само в двустранен план. Предстои България, Израел, Кипър, Гърция и Румъния да създадат регионална група за реакции при кризи, която да засили партньорството в случаи на общи предизвикателства пред сигурността и ситуации на засилен миграционен натиск. По време на визитата на Либерман бе поискана израелска подкрепа за овладяването на засилената бежанската вълна към България. Израел ще продължава да подпомага България и в разследването на терористичния акт на летище "Сарафово", при който през юли 2012 г. загинаха негови туристи. Постигнато бе и съгласие за съвместна в борбата срещу проявите на ксенофобия и антисемитизъм. Новите развития в двустранните връзки и сътрудничество ще се конкретизират през втората половина на тази година, когато ще се проведе трета междуправителствена среща след състоялите се такива през 2011 и 2012 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Денят на детето – слънчев, с максимални температури над 30 градуса

В събота , 1 юни, ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места главно в северозападната половина на страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен..

публикувано на 31.05.24 в 19:40

България днес - 31 май 2024 г.

В последния ден от месец май за тази година в „България днес“ правим мост между децата и българската просвета и история. Ще ви разкажем за добрия пример от едно малко българско градче при отглеждането на най-малките. Ще похвалим заслужено..

публикувано на 31.05.24 в 19:00

Арх. Румен Джагаров реставрира стара къща и се връща на село, като протест срещу демографската криза

5257 населени места има в България, сочи регистърът на НСИ от 2021г. От тях близо 5 хил. са малките населени места, но според статистиката всяка година по едно от селата на България "умира" заради това, че от там си е заминал и последният негов жител. В..

публикувано на 31.05.24 в 11:35