Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослава Кацарова представя филмовия проект „Cinema”

БНР Новини
Снимка: личен архив








На девети април в Sofia Live Club в София, джаз певицата Мирослава Кацарова ще представи най-новия си проект „Cinema”. Той е изцяло вдъхновен и е посветен на седмото изкуство – киното. Чаровната изпълнителка, в компанията на Веселин Веселинов-Еко (бас, аранжименти), Христо Йоцов (ударни) и Мирослав Турийски (пиано, аранжименти), ще направи музикална препратка към филми като „Един мъж и една жена”, „Говори с нея”, „Черният Орфей”, „Бразилия”, „Buena Vista Social Club”… Тези ленти създадоха, промениха и разтърсиха поколения меломани.

Истински ме вълнува този проект – споделя певицата. Той представлява личен избор от филми, които силно са ми повлияли в живота. Сред заглавията са творби на любими режисьори като Вим Вендерс. Една от тях е „Криле на желанието”, изпълнена с провокация и дълбок смисъл. Избрала съм Вендерс като режисьор и заради поредицата му от музикални филми. От тях взех също теми, които заедно с останалите колеги сме перифразирали в песенна форма. Повечето от текстовете са мои, но има един и на Елин Рахнев, написан специално за тази програма. Свързан е с тема от филма на Джузепе Торнаторе – „Ново кино Парадизо” – друг мой любим режисьор и филм. Музиката в него е много красива. Написана е от Енио Мориконе като симфонично произведение. Взехме фрагмент от темата и я превърнахме в песен. Затова се постара басистът във формацията ни Веселин Веселинов-Еко. В крайна сметка се получиха различни музикални форми, вдъхновени от оригинала. За мен музиката е като невидим, въображаем албум. Идеята ми е да споделим по подходящ начин, филмите които съм гледала и избрала. Така публиката става съпричастна с личните ни вълнения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Соня Йончева спечели приза “Музикант на годината 2023”

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева беше избрана за “Музикант на годината 2023” в националната анкета на предаването за класическа музика “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио. Тя не успя да пристигне за..

публикувано на 01.06.24 в 09:11

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15