Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадският журналист Саймън Гарднър: „Посещението в България промени изцяло представата ми за страната”

Снимка: CBC„Посещението ми в България промени изцяло представата ми за вашата страна”, заяви в интервю за Радио България видеожурналистът от CBC Канада Саймън Гарднър. Г-н Гарднър работи като репортер на новините в столицата Отава в ресорите корупция, престъпления и общински политики. Придобива представа за страната ни от снимки в интернет с живописната българска природа. Въпреки това, предварителната настройка на журналиста била като за едно неприветливо и потискащо място… до момента на неговото идване в България, когато всички негативни представи се заменят с чудесни впечатления:

„Това беше едно прекрасно пътуване. Не знаех какво точно да очаквам от сраната ви. Разбира се, от снимките в интернет разбрах, че това е едно много живописно кътче, но като цяло моите представи и тези на моите съграждани от Канада бяха за едно мрачно място, което вероятно се дължеше на минали впечатления от периода на Студената война. Но когато човек пристигне тук, вижда столица от световна класа и една страхотна страна. Природата ви е не по-малко красива и запазена от канадската. Никъде не видях замърсяване и моето основно впечатление е, че в провинцията и селските райони хората живеят в пълна хармония с природата.”

За краткия си престой в България Саймън Гарднър посещава доста забележителности, сред които са село Арбанаси и Рилският манастир. Гарднър остава впечатлен от условията за селски туризъм и чудесната българска кухня, която, според него, няма равна в света. Като истински почитател на бирата, той поставя пенливата течност, произвеждана в България, на световно ниво. Впечатлен е от ниските цени на традиционната кухня и алкохола. „Ваканцията тук е една доста добра оферта. Хотелите са на достъпни цени, а зеленчуците, колбасите и месата са най-вкусните, които някога съм опитвал” – споделя той.

Какъв е профилът на туристите, посещаващи неговата страна?

„Канада, подобно на България, посреща туристи от цял свят. Идват големи групи китайски, японски и европейски туристи, а много американци пристигат в страната ни на лов и риболов, защото можем да им предложим много добри възможности за това. В България срещнах доста американски и австралийски туристи, които също като мен са изумени от страната ви и никога преди това не са предполагали на какво райско място отиват.”

Основният проблем пред България според Саймън Гарднър е, че страната не е достатъчно добре позната сред чужденците. „Когато хората планират посещение в чужбина, България, както и Полша, Унгария и Румъния не са сред страните, които първи идват на ум на чуждия турист”, продължава канадският журналист. „Мисля, че туристите възприемат страните в този регион като ужасно бедни държави с лоши атмосферни условия и вероятно тези впечатления се дължат на снимки отпреди 30-40 години. Така че, според мен, имате нужда да рекламирате България такава, каквато е сега – красиво, живописно място с много дружелюбни хора, които са готови да ти помогнат във всеки един момент, където и да отидеш. Трябва да акцентирате върху красивата ви природа. Имате невероятно съчетание от планини, море, малки градове, китни села, хълмисти райони, красиви долини и един столичен град от световна величина. От моя гледна точка едно от най-любопитните неща, които видях тук, са множеството изоставени заводи и сгради, които са все още на мястото си и символизират преходния период, през който преминава страната ви в последните години от старата съветска към модерната европейска система. Всичко това се вижда много отчетливо. В Канада подобно нещо не може да се види. Ние също имаме неща, които са останали в историята, но нищо не свидетелства за тях. От т. нар. „призрачни градове” няма и помен, не са останали никакви сгради. Тук в България всичко си стои на мястото и когато обикалям из страната и фотографирам старите сгради и новите модерни постройки, контрастът между тях е просто изумителен.”

Според Гарднър България трябва да съхрани своите стари паметници на културата и да ги превърне в печеливши и популярни туристически дестинации. „Посетих стара цигарена фабрика, която е напълно изоставена. Да, за вас може би това е грозна гледка, но за мен като турист това е нещо, което напомня за миналото, и е много интересно да се види”, завършва канадският журналист.

Още от категорията

България днес - 20 май 2024 г.

Своеобразен урок по българска история е днешното издание на предаването „България днес“. В студиото на Радио България гостува проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, който заедно с..

публикувано на 20.05.24 в 19:00
Йорданка Чобанова

Еврочленството е донесло на България чист приход от над 21,3 млрд. евро

От 2007 г., когато България влиза в ЕС реалните доходи в страната са нараснали над 3 пъти. Покупателната способност е увеличена с 20%. През 2006 г. лихвата по ипотечните кредити в страната е била 8%, сега е 2,8%. За 17 години България е внесла в..

публикувано на 20.05.24 в 13:30
Варненският митрополит Йоан

Синодът ще избира сливенски владика между епископите Арсений и Герасим

На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски митрополит, заяви пред БНТ Варненският митрополит Йоан, който е начело на Сливенската епархия до избор на нов владика. Светият синод ще избира между двама от най-влиятелните архиреи – епископ Арсений,..

публикувано на 20.05.24 в 12:01