Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запознай се с бежанците, за да ги разбереш

20 юни – Световен ден на бежанеца

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
От началото на 2013 година досега, близо 10 000 души потърсиха закрила в България. От тях близо 6400 души получиха хуманитарен или бежански статут. В същото това време в обществото ни се прокраднаха ксенофобски настроения, изблици на расизъм и омраза към беззащитните жертви на войната и насилието в различни части на света. В отговор на това редица неправителствени организации призоваха обществото към толерантност и разбиране, проведоха дарителски акции в най-критичните моменти. Хиляди българи откликнаха и помогнаха с каквото могат на хората в нужда.

Година и половина по-късно страстите сякаш утихнаха, но сред българите продължава да се шири недоверие по отношение на бежанците. Затова кампанията на Български хелзинкски комитет и Мулти култи колектив „Запознай се с бежанците” по случай Световния ден на бежанеца насочва вниманието към истинските човешки истории на потърсилите убежище в страната ни семейства. „Кампанията цели да развенчае основните митове, свързани с бежанците”, посочва Бистра Иванова от Мулти култи колектив:

„Представяме бежански истории на хора, които са се интегрирали в обществото ни, знаят български, намерили са работа. От друга страна много хора, благодарение на дарителските кампании се включиха да помагат с каквото могат. Затова сме поканили дарители и доброволци да разкажат и те за наблюденията си върху съдбите на бежанците.”

Сред първите хора, които подават ръка на бедстващите с каквото и както могат е и 87 годишната Ангела Великова от село Голям Дервент, разположено на границата ни с Турция. Потомка на бежанци, тя не се страхува от прекосилите границата бегълци, нищо, че не им разбира какво говорят. Усеща мъката им, чете болката и ужаса на войната в очите им и съпреживява с тях страданията им:

„Не можеш да ги преброиш. Деца, мъже, жени… Минават, полицаите ги прибират, а те си мълчат, какво да правят децата?”

Защо им помагаш?

„Защото моята майка е била като тях. Като бягали била на 11 години. От нея помня как е плакала, нямало е какво да ядат. Заради това ги съжалявам. Давам им хляб, сирене, на децата вафлички, каквото има…”

Снимка: Български хелзинкски комитет


Подобни истории ще чуете най-вече от хората, които като баба Ангела са успели да се сблъскат със съдбите на бежанците. Доброволците, отдали енергията си за бежанските каузи също има какво да разкажат. Затова организаторите на кампанията приканват всеки, който по някакъв начин е съпричастен към живота на бежанските семейства в България – да сподели преживяното и по този начин да насърчи повече хора да се отворят към доброволчество и дарителство. А бежанците у нас имат нужда най-вече от кухненска посуда, запазени бебешки дрешки и обувки за сезона, играчки и най-вече човешка топлина и разбиране.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01