Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската банкова система сред най-стабилните в ЕС

БНР Новини
Снимка: архив

Българската банкова система е стабилна. Това мнение споделят всички финансисти и политически партии в страната и това бе потвърдено с умелото предотвратяване на последната злонамерена атака срещу банковия сектор. Според експерти, системата е извън всякакъв риск и най-прясното доказателство за това е взетият наскоро външен заем на стойност 1.5 милиарда евро при изключително изгодна лихва от 3%. По време на изкуствено предизвиканата банкова криза тези дни в страната, финансисти и държавни мъже се обединиха в защита на кредитните институции и успокоиха обществото с факта, че нивото на валутните резерви понастоящем е рекордно високо – около 14 милиарда евро, а паричният пазар е от така наречения затворен тип и не може да бъде атакуван от спекулативни капитали. Нещо повече, банките разполагат със значителен собствен капитал в размер на 6.6 милиарда евро и могат да посрещнат значителни финансови трусове без това да се отрази на клиентите и вложителите. Това е и мнението на изпълнителния директор на Кредит Център, икономистът Тихомир Тошев, който каза за Радио България:

Българската финансова и банкова система е изключително стабилна. В последните 7-8 години тя се развива много интензивно и виждаме, че активите й се увеличават всяка година и в момента са почти 44 милиарда евро. Общата капиталова адекватност, която е основен измерител за състоянието на системата, е 20.42%, като в ЕС се изисква минимум 8%. Нивото на ликвидност на българската банкова система в момента е 26.22%, като в света най-често банките оперират с коефициент на ликвидност около 10%. Всичко това, което видяхме преди няколко дни, се оказа резултат от целенасочена криминална атака срещу банковия сектор и за съжаление хората в паниката се подведоха от нея. Ако всъщност бяха погледнали реалните показатели за финансовата система, щяха да разберат, че няма никакво място за притеснение, но за съжаление когато става въпрос за парите на хората, те са доста податливи на паника.

Според Тихомир Тошев, в последните няколко месеца има известен ръст в кредитирането, което е още един добър показател, че започва възстановяване след тежката криза в сектора кредитиране през последните 4-5 години. Миналата година секторът завършва с минимален ръст. В началото на 2014 също се наблюдава известен прираст. Друг добър показател е намаляването на лошите кредити. За последната 1 година те намаляват със 70 милиона eвро. Ние работим в една много добра среда и в последната 1 година банковата система формира ръст на печалбите, твърди Тихомир Тошев.

Тихомир Тошев смята, че валутният борд и политиката на БНБ в последните години винаги са били насочени към по строги изисквания към финансовия сектор с цел да се постигне по-голяма финансова стабилност и работеща и сигурна банкова система. Преди кризата бумът в търсенето на кредити беше изключително голям и всяка година кредитирането растеше с 50%-60%. Тогава банките протестираха срещу тези изисквания на БНБ, но в дългосрочен план ние видяхме, че това е правилната политика, заявява експертът. Тези буфери и по строги изисквания дадоха резултат по време на световната финансова криза през 2009 и 2010, когато България имаше една изключително стабилна и работеща банкова система, което е доказателство за добрата политика на БНБ.

Официалните институции твърдят, че българският банков сектор е сред най-стабилните в Европа. Вярно ли е това?

Със сигурност можем да твърдим, че българската банкова система е една от най добре защитените в ЕС и това, което се случи през последните дни, го показа. Въпреки че от понеделник имаме одобрението от ЕК за 3.3 миларда лева в подкрепа на ликвидността, видяхме, че нямаме нужда от тях и банковата ни система се справи и с тези злонамерени атаки доста добре. Отново подчертавам, че всички показатели сочат, че тя е добре работеща, обезпечена и ликвидна и тя е предпоставка за добре работещи бизнес и икономика. 

Готова ли е България за Еврозоната и какви са допълнителните предимства от членството в този паричен съюз?

Последният доклад показа, че България още не е готова за Еврозоната. Мисля, че сме доста близо до изпълнението на тези изисквания и това предстои в следващите 1-2 години. Плюсовете за страната са, че тогава ще имаме съвсем реален достъп до финансиране и до ресурси от Европейската централна банка. Най вероятно това ще доведе до понижаване на лихвените проценти за кредитите до нива, съпоставими със средните лихви в ЕС и в страните от Еврозоната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният кабинет се обяви за ускорено изграждане на нови ядрени мощности и Вертикалния газов коридор 

Междуведомствени работни групи ще работят за по-бързо осъществяване на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Групите са създадени със заповед на служебния..

публикувано на 16.05.24 в 14:24

Икономиката, която страда от липса на кадри, има огромен резерв от безработни

"Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион. Те не учат, не работят, нямат регистрация в бюрата по труда. Тази "армия" е огромен неизползван работен потенциал", подчерта директорът на Агенцията по заетостта Смилен Вълов. Профилът..

публикувано на 16.05.24 в 08:38

ЕК: 3,1% е очакваната инфлация за България през 2024 г.

3,1% е очакваната инфлация за България за 2024 г. и 2,6% за 2025 г., показват данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за тази година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на..

публикувано на 15.05.24 в 17:53