Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консорциум за спасяването на КТБ иска да вложи 2,3 млрд. лева в банката

| обновено на 31.10.14 в 11:41
Снимка: БГНЕС

Оферта за оздравяване на Корпоративна търговска банка е подадена късно снощи в БНБ и Министерството на финансите, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерството на финансите. Тя е от новосформирания консорциум от австрийския фонд ЕПИК, Оманския фонд и "Джемкорп". Офертата е за 2,3 млрд. лева. Това е около половината от нужния капитал за спасяване на банката. През цялото време инвеститорите са настоявали за държавна помощ. Все още няма позиция на ведомството дали може да окаже такава помощ и по какъв начин.  Очаква се днес да излязат окончателните финансови отчети на групата около КТБ. По закон, ако те доказват отрицателен капитал, БНБ трябва да отнеме лиценза в рамките на 5 дни. Ако до този момент депутатите успеят да променят законодателството, може и да се стигне и до спасяване на банката. 

Очаква се позицията на държавата по офертата да бъде обсъдена по-късно през деня. За да влезе консорциумът в банката, трябва да бъдат предоставени гаранции за сумата, която може да осигури, за да капитализира банката. Трябва да бъде разгледан и конкретен план за преструктурирането ѝ.

От друга страна, държавата трябва да оцени ефектите при двата възможни сценария оздравяване или фалит на КТБ. При фалит това ще струва като пряк ефект изплащането на гарантираните депозити, заради което трябва да се финансира допълнително Фондът за гарантиране на влоговете с още 1,7 млрд. лева. Възможно е това да стане с емисия държавни ценни книжа, сумата от която да бъде дадена на заем на фонда с по-висока доходност или самият фонд да емитира облигации, но за това са необходими законодателни промени. Косвеният ефект от фалит все още не е оценен.

Ако държавата реши да подпомогне спасяването на Корпоративна търговска банка и да попълни 50% от капитала, това  ще струва вероятно около 2 млрд. лева, при положение че инвеститорите осигурят останалата сума. Все още не са ясни механизмите, по които това може да стане, за да няма противоречие с  европейските правила и валутния борд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!