Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Малък български театър” вдигна завеса, за да зарадва сънародниците ни в Лондон

„Българите в Лондон сме почти 200 хиляди – това е един град с размерите на Плевен. Имаме български ресторанти и магазини, а аз реших да им подаря малко духовна храна”, казва Орхан Таир, български актьор и режисьор, създател на „Малък български театър”.
Снимка: личен архив

„Малък български театър” в Лондон представи първата си постановка, наречена „Кабаре – последни аплодисменти”. Това се случи в началото на март, а зад реализацията на културната инициатива, насочена към сънародниците ни в британската столица, стои Орхан Таир – български актьор и режисьор, който от пет години живее в Лондон. Своята любов към театъра и желанието да подари на сънародниците ни там късче от българската театрална култура Орхан Таир влага в проекта „Малък български театър”. Трупата е от професионални актьори, които изкарват прехраната си с други професии, но пазят тръпката си към сцената. Афишът на „Малък български театър” за този театрален сезон е написан, а за 24 май актьорите ще подарят на българите в Лондон и едно безплатно представление.

За това какво поражда необходимостта от професионален български театър там, за избора на пиеси, за превратностите на съдбата, ситуацията в България и живота, които водят голяма част от сънародниците ни зад граница с Орхан Таир разговаря Елена Каркаланова. Чуйте повече!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за следобедни валежи в сряда е подаден в 9 области на Западна България

В сряда, 22 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е слънчево. Още преди обяд от запад ще се заоблачи и преди края на деня ще завали. Максималните температури ще са от 21 до 27°, в столицата 22°...

публикувано на 21.05.24 в 19:40

България днес - 21 май 2024 г.

Празнична се очертава "България днес" на 21 май. Отбелязваме празника на Св. св. Константин и Елена и ще поговорим за един древен митичен ритуал свързан с празника - нестинарството. Ще ви поканим на българска изложба в Гърция и ще отправим поглед към..

публикувано на 21.05.24 в 19:00

ЦИК отново забрани обявяването на резултати от екзитпол в деня на вота

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни, това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят..

публикувано на 21.05.24 в 17:05