Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца рисуват яйца

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

От 27 до 30 март за втора поредна година в Музея за история на София се проведе Великденско ателие за деца. Заниманията бяха полезни и забавни за малчуганите. Те научиха повече за Великден, а след това им бе предоставена възможността да проявят креативност, като изработят различни декорации и украси, свързани с празника. Към децата нямаше някакви изисквания, важното беше максимално да развихрят въображението си. Те сътвориха невероятно красиви кошнички за яйца, украшения за стена от дунапрен, шарени великденски яйца от хартия, картички и венци, които отнесоха у дома, за да украсят в празничните дни.

Подробности за Великденското ателие ни разказа Ерина Кръстева, главен експерт връзки с обществеността на музея:

Миналата година боядисвахме яйца по традиционни техники, тази година заложихме на великденска декорация: как да направим дома си по-красив за празника, как да развием практическите възможности на дечицата, за да направят сами украса за дома си. Паралелно с това им обясняваме какви са традициите за Великден, защо празнуваме, какво означава той за православните християни.

СнимкаМатериалите за работа бяха осигурени от Музея за история на София, а ментори и родители с усмивка следяха детските занимания. Следващата инициатива с деца, която музеят ще организира, е забавен, но и образователен курс за ученици от първи до пети клас през лятната им ваканция. Той ще се проведе през целия месец юни. С какво ще се занимават децата – повече подробности от Ерина Кръстева:

Програмата включва различни видове занимания с археология, българска история, архитектура, рисуване, различни видове игри, упражнения и обиколки из София. Сутрин започваме с най-веселите игри, за да бъдат дечицата щастливи през целия ден.

Снимка: Луиза Лазарова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Времето остава неустойчиво – до обяд слънце, после с превалявания

В четвъртък, 30 май, минималните температури в страната ще са между 11 и 16°, в София 11°. До обяд ще има слънце, след пладне ще се заоблачава и ще има локални валежи. Максималните температури ще са от 23 до 28°, в столицата 23°.  По..

публикувано на 29.05.24 в 19:45

България днес - 29 май 2024 г.

На 29 май говорим за история, като своеобразен вододел е Освобождението на България. В София се състоя поклонение пред тленните останки на Цар Фердинанд, по чието желание те ще намерят вечен покой в България – закъсняло или не е това..

публикувано на 29.05.24 в 19:00

"Зелен коридор" за тирове с бързо развалящи се стоки на ГКПП Видин-Калафат

С цел облекчаване на тежкотоварния трафик през Дунав мост 2, съвместно с румънските власти е осигурен т.нар. "зелен коридор" за преминаването през пункта на товарни автомобили, превозващи бързо развалящи се стоки, живи животни и опасни товари...

публикувано на 29.05.24 в 14:54