Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновациите в полза на българската икономика

Снимка: архив

За втори път български фирми бяха отличени за успешна работа при разработка и внедряване на иновативни продукти. Наградите се присъждат от авторитетно жури към Съвета по иновации и развитие на технологиите към Българската търговско-промишлена палата. Според членове на журито, големият интерес на фирмите за участие в този конкурс е доказателство за голямата роля, която имат новаторските продукти за развитието на икономиката на една страна.

Критериите за оценка на всички състезаващи се предложения за 2014 г. са свързани с оригиналност на идеите, икономическа ефективност и принос към опазване на околната среда. Под 10% от компаниите са отговорили в анкета, че са готови да дадат собствени средства за изследване и разработка на нови приложения. Българският, а и световният бизнес няма как да се развиват, ако обръщат гръб на иновациите. Това убеждение на мнозинството от членовете на БТПП палата ги кара да учредят награди за бизнеса в категориите „Най-успешна иновативна фирма” и „Най-добър иновативен проект”. Целта е да се насочи вниманието към тези, които не се страхуват да заложат на новите идеи и чрез тях да усвояват нови пазарни пространства и да оптимизират производителността и качеството в работата.

В категорията за най-успешна иновативна фирма журито присъди наградата на софийската фирма „Мобайл системс” ООД, за създадените от тях иновативни софтуерни продукти. Основната разработка на фирмата е Мобилен офис за приложение в електронните устройства, което успешно се продава на световния пазар и реализира над 90% от продукцията си. Със своята разработка българската фирма се явява конкурент на „Гугъл” и на „Майкрософт” на световния пазар. Екипът на фирмата не е голям. Тя е предприятие от среден тип, но благодарение на продуктите си, е търсен партньор на технологични гиганти в сферата на мобилните комуникации и устройства. Милиони клиенти по света всеки ден използват българския софтуерен продукт, тъй като той е фабрично инсталиран в произвежданите устройства на водещи световни компании.

В категорията „Най-добър иновативен проект” на първо място бе отличен „Институт по металознание” при БАН за производство на топлоизолацинен материал (пеностъкло) от стъклени отпадъци. Представител на научния екип, разработил новаторския продукт, е проф. Любен Лаков. Той обяснява с какво тази иновация ще допринесе за бизнеса и българската икономика:

Ние използваме рециклирани битови стъклени отпадъци. Това са отпадъците от стъкло, което все още не е добре организирано за преработка в България. Иновацията има икономически ефект, защото разходът на енергия за получаване на продукта е няколко пъти по-нисък и оттам идва икономията. Печалбата зависи от обема на производството. Новият вид пенообразно стъкло ще послужи за саниране на сгради, за топло и звукоизолационни бетони, както и за гасенето на пожари. Българският принос се състои в усъвършенстване на съоръжението, с което се получава ефекта на пеностъкло, за разпененване на гранулите, които са в основата на технологията. От 1 тон стъкло се добиват 7 кубически метра материал. Стъклото не пропуска, не поема вода, не гори при запалване и не старее. За разлика от другите изолации, пеностъклото не старее и не се свива като материал. Вече търсим сериозни фирми, които да се заемат с производството. Стремим се по-бързо да навлезе в практиката. Имаме достатъчно опит и можем да изградим цех, с което да докажем промишленото приложение на този материал. Имаме контакти със Строителния университет – катедра Строителни материали, които чакат нашия продукт да се появи на пазара, за да го внедряват в преподавателската си практика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24