Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на здравето

През почивните дни тази седмица ще можем по забавен и приятен начин да обърнем внимание на нашето здраве – ще се проведе „Фестивал на здравето“ на голямата поляна в Южен парк, София. Официалното откриване ще започне с представяне на детски балет, народни танци и зумба. Организаторите искат да направят един от най-големите и полезни фестивали, свързани със здравето и спорта. Поддържането и повишаването на здравето се постига чрез различна комбинация от физическо, умствено и социално благосъстояние. Все неща, които мислим за трудно постижими. Това вече не е оправдание, смята Албена Тонкин, организатор на събитието.

СнимкаТази година решихме да направим нещо, което го няма до момента – „Фестивал на здравето“. Събитието се организира от фондация „Здраве за моята майка” и е напълно безплатно. Очакваме да дойдат над 15-20 хиляди човека, които ще могат да чуят лекции за подобряване на здравето, да участват в спортни занимания, много игри и интересни работилнички.

Понякога е нужно едно малко приятелско побутване, за да тръгнем в правилната посока. Именно това са решили да направят от фондацията. Идеята за фестивала се е формирала преди около една година, като пост в социална мрежа, и обхванала хиляди с изключително бързо темпо. Всичко започнало без план, но с много позитивна енергия и хъс.

Очакваме да дойдат хора от всички възрасти. За най-малките има игри. Хората, които са на около 20 и 30 години, могат да посетят работилницата за природна аптека, където да подредят своя домашна зелена аптека. За по възрастните също има голям избор – масажи, здравни прегледи и консултации, които могат да им бъдат интересни и полезни – допълва Албена.

Към събитието са се присъединили много доброволци, които ще раздават карта на „Фестивал на здравето“ и ще упътват посетителите. На поляната от 8000 кв. м. ще има разпръснати различни зони за забавления. Предвидени са детски зони „Зайко” и „Смешко”, където малчуганите  ще могат да скачат на батут, да карат ролери, да играят баскетбол и да опитат от куп други забавления. Ще има три големи шатри, предвидени за спорт, лекции и изложения. В „Шатра 1“  можете да разгледате продукти, свързани с балансирания начин на животи, да опитате различни здравословни неща за хапване. В шатрата за лекции ще разберете повече за стреса и защо той ни пречи да постигнем резултатите, които бихме искали. Ще научите няколко техники за овладяване на стреса и медитация. Там ще имате шанса да разберете, защо сме родени да тичаме и как всеки може да го прави без травми. Знанията за правилното бягане може да приложите в „Голямото лятно бутане” – състезание за родители и техните бебоци. Ако все пак се почувствате уморени, може да релаксирате в пикник зоната и да се порадвате на слънцето.

Албена Тонкин споделя, че много малко е необходимо, за да променим навиците си. Няма да ни коства много време за да обърнем нещата в наша полза и да живеем по-добре и по-качествено.Фестивалът ще образова хората така, че да бъдат по-здрави и по-щастливи.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В АЕЦ "Козлодуй" заместват руското с американско гориво

В единствената българска АЕЦ – "Козлодуй", днес ще се проведе церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в V блок на централата. В събитието ще участва министърът на енергетиката Владимир Малинов. Във връзка с програмата си за..

публикувано на 29.05.24 в 07:10

Жълт код за обилни валежи в сряда за 7 най-южни области на България

В сряда , 29 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 13°, в София 9°. През деня ще има разкъсана облачност с превалявания. Главно в Южна България има условия за интензивни явления и градушки. Максималните температури ще са от..

публикувано на 28.05.24 в 19:40

България днес - 28 май 2024 г.

В „България днес“ на 28 май отделяме специално място на българите в Цариброд, а информационният повод е сключеното споразумение между БНР и Радио-телевизия Цариброд, по силата на което ще се обменят предавания и рубрики. Ние използвахме случая и..

публикувано на 28.05.24 в 19:00