Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Иво Кременски – имаме генофонд и потенциал

Снимка: Благородна Георгиева

Наскоро „Имперски колеж Лондон” обобщи и публикува интересни данни за ръста на народите през последните сто години. Проучването е проведено от 800 изследователи, които разкриват, че холандците и латвийците са най-високите хора в света, но пък иранците и южнокорейците са увеличили ръста си съответно с 16,5 и 20,2 см за век, което е рекорд. На кое място са българите и защо се обръща внимание на това проучване, потърсихме отговор от проф. Иво Кременски, национален консултант към Лаборатория за геномна диагностика към Медицински университет – София:

Това е първото проучване, в което се включват над 200 държави. По мнение на учените ръстът е лесно измерим. Той е силен показател за развитието на дадена държава, за развитието на една популация. В проучването се разглеждат два момента: заложените генетично – предел на възраст на дадена популация и как е нараствала тази популация през последните 100 години. Това са две различни неща. Ръстът е по-важният показател и е отражение преди всичко, не на генетичните фактори, а на начина на хранене, околната среда, социалния климат и на развитието на здравеопазването. Изследвани са над 19 милиона души. Чрез анализите, които ще се направят, ще се прогнозират слабостите и посоката за развитие на здравеопазването в дългосрочен план. В първата десетка по най-бърз растеж са 10 европейски страни. Това показва, че социалната държава има най-добро развитие. В тази любопитна класация се забелязва, че българските жени от 83-то място, за един век заемат в момента 30-то място в света по височина. При мъжете това движение е от 38-мо място до 30-то. България е сред първите 30 страни с подчертано увеличаване на ръста. Темпът на растежа отразява генните характеристики. При по-високите хора рискът от сърдечносъдови заболявания е по-малък, но пък профилактиката трябва да бъде насочена към рак на дебелото черво при мъжете и рак на гърдата и яйчниците при жените – разказва проф. Кременски. – Колкото до генната характеристика на българите и нашето здравословно състояние, се оказва, че имаме едно предимство – ние сме силно генетично хетерогенни. Поради географското ни положение в Европа, векове наред през нашата територия са минавали потоци на миграция, което прави по-ниска честотата на така наречените редки генетични заболявания, които в момента са над 7000.

Проф. Кременски сподели, че България още преди 35 години е имала Национална програма за профилактика на генетичните болести и в това отношение е сред първенците в Европа. В момента такава има само за някои елементи. Например с ресурс на Здравната каса се изследват всички новородени бебета за 3-те най-често лечими генетични заболявания. Осигурено е  безплатното изследване на бременни жени за хромозомни аномалии, като синдром на Даун например. Тези тестове са с висока надеждност. Колкото до важността от изработването на такава действаща Национална програма за профилактика и диагностика на генетичните болести, на генетично предразположените и редки болести в България, той сподели:

Поради липса на програма, от 65-70 000 нуждаещи се бременни годишно се изследват едва 25 000. Това показва, че те не са достатъчно информирани за предоставяната услуга. България се нуждае от 5-6 лаборатории към университетските центрове, каквато е от няколко месеца и нашата, в които да се провеждат качествени и достъпни за всички генетични изследвания. В момента  има над 30 лаборатории, които безконтролно извършват тези дейности. Когато се допусне грешка, последствията са изключително тежки. Изводът е, че българското здравеопазване спешно се нуждае от регулаторни мерки. Една от основните стъпки на прецизната медицина е информираността на хората,  както и от изготвянето на централизиран национален генетичен регистър, достъпен за всеки, който има отношение към здравеопазването. Важно е да се знае, кои са болните, каква е генетичната характеристика на мутациите, какво ни очаква. Да има така нареченото електронно досие. През последните години у нас са открити нови 15 генетични болести и 350 нови мутации в болести като мускулни дистрофии и атрофии, средиземноморската бета-таласемия и др. – сподели проф. Кременски, видимо притеснен от ситуацията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Денят на детето – слънчев, с максимални температури над 30 градуса

В събота , 1 юни, ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места главно в северозападната половина на страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен..

публикувано на 31.05.24 в 19:40

България днес - 31 май 2024 г.

В последния ден от месец май за тази година в „България днес“ правим мост между децата и българската просвета и история. Ще ви разкажем за добрия пример от едно малко българско градче при отглеждането на най-малките. Ще похвалим заслужено..

публикувано на 31.05.24 в 19:00

Арх. Румен Джагаров реставрира стара къща и се връща на село, като протест срещу демографската криза

5257 населени места има в България, сочи регистърът на НСИ от 2021г. От тях близо 5 хил. са малките населени места, но според статистиката всяка година по едно от селата на България "умира" заради това, че от там си е заминал и последният негов жител. В..

публикувано на 31.05.24 в 11:35