Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР представя две премиерни творби

Снимка: СО на БНР

Младият и амбициозен диригент на СО на БНР маестро Росен Гергов не вярва на поверия и е избрал една нестандартна и интересна програма за концерта, който ще бъде изпълнен под неговата палка от СО на БНР точно в петък, на 13 януари, в зала „България“. Публиката ще има възможност да се наслади на две абсолютно нови творби на млади автори, както и на любимата на цял свят Пета симфония на Лудвиг ван Бетовен.

Едната композиция, която ще има световна премиера, е увертюра от мюзикъла „Али Баба“ на все по-творчески настроения Румен Бояджиев-син. Той е композитор и дългогодишен оркестратор, оркестрант и сътрудник на радиооркестъра ни. Втората нова за България творба е „Frozen in time“ за маримба и оркестър от Авнер Дорман, роден 1975г. в Тел Авив, Израел, възпитаник на Juilliard School. Понастоящем той е диригент и музикален директор на Кливландския камерен оркестър – City Music Cleveland Chamber Orchestra.

Солист на концерта ще бъде младата перкусионистка Василена Серафимова. През 2004 г. тя завършва Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ с отличие, за което е удостоена с Национална диплома от Министерство на образованието и науката на Република България. Учи в Националната регионална консерватория във Версай. През 2007-а Василена е приета на първо място във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж в класа на Мишел Серути. Солист е на четири различни френски оркестъра и е стипендиант на Фондация Banque Populaire – Франция.

Маестро Росен Гергов споделя за избора си на съвременни творби и класиката на Бетовен минути след генералната репетиция на радиооркестъра:

Този концерт е част от нашата идея да представяме нови неща на публиката и обществеността, като е важно да има световни премиери и на български композитори. Румен Бояджиев – син е известно име в България като композитор и аранжор. Той предложи своята увертюра към детския мюзикъл „Али Баба“, която ще представим в петък. Исках в програмата да има и по-различен вид солист и се спрях върху Василена Серафимова с маримба. Това е сравнително рядко представян солистичен инструмент, а тя е вече много известна италантлива. Тя предложи този концерт на АвнерДорман, който е доста предизвикателен за всички, особено за нея. Интересно произведение, с етнически елементи в себе си, съдържащо джаз, рок. Музиката е съвременна дотолкова, доколкото е писана сега. Бояджиев-син ползва съвсем традиционен оркестър и също такова звучене. А Бетовеновата 5-та симфония се надявам да е магнит за публиката, която го обича и харесва. Тя ще бъде изсвирена с много енергия и хъс.

За своята нова творба разказва самият автор – Румен Бояджиев-син:

Най-голямата награда за един композитор е да чуе произведението си изпълнено от симфоничен оркестър. В България най-голямата награда е то да бъде изпълнено точно от радиооркестъра. Имам отношение към този състав, защото съм работил с него и като оркестрант, и като композитор и аранжор. За пореден път изпитвам невероятно удоволствие, радост и стимул да продължа напред. Когато чуя едно произведение, изпълнено по този начин, съм щастлив. Идеята ми е да направя един триптих от три детски оперети по известни приказки. Две от тях са на Ханс Кристиян Андерсен, а третата е „Али Баба и четиридесетте разбойника“. Тази увертюра е първото готово нещо от втората оперета след „Малката кибритопродавачка“, която имаше изненадващ за мен успех. Това е много добър старт за премиерата ми – изпълнена от този оркестър и такъв диригент. Тя ще даде посоката как да бъде завършен мюзикълът, който се надявам да се хареса на децата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15