Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски ден за здравословно хранене и готвене заедно с деца

БНР Новини
Снимка: личен архив

„Евро-Ток Интернационал” е водещо европейско сдружение на кулинари и единственото, което извършва e официална консултантска дейност към Европейската комисия и Европейския парламент при приемането на политики и закони в областта на храните, етикетирането, земеделското производство, напитките, виното и аквакултурите. В него влизат над 4000 професионални готвачи и шеф-готвачи от 18 страни-членки на ЕС, обединени в защита на кулинарните традиции и наследство в Европа. Негови членове са и едни от най-добрите кулинари на България. На 14 февруари в Зала Арена Армеец се провежда десетото юбилейно издание на инициативата Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца. Традиционни организатори на събитието са „Евро-Ток България” и Европейската комисия. В периода 14-17 февруари събитието се провежда и в други градове на страната – Варна, Бургас, Русе, Велико Търново и Стара Загора. Шеф-готвач Жоро Иванов е професионалист с впечатляваща биография, с над 20-годишен опит в ресторанти с висока репутация у нас и в чужбина. Готвил е за много популярни личности, сред които Джон Траволта, Морган Фриймън, Мила Йовович, Бен Афлек и др. Ето какво сподели той за събитието:




СнимкаДенят за европейско здравословно хранене се провежда по един забавен начин. А целта е децата да бъдат съпричастни към това, какво те консумират. Тази година детското кулинарно шоу ще обхване над 1000 деца от цялата страна на възраст от 7 до 12 години. Освен че ще готвят заедно с популярни български готвачи, те ще се забавляват и ще споделят своята визия за храната. Ще направим и дискусия с тях. Основната тема е как децата си представят училищното хранене – училищния стол и бюфет. Ние като организация имаме проекти за училищното изхранване на децата, но те все още не се припознават от общините. Осигуряването на качествена храна за децата е много сериозен ангажимент. Инициативите за здравословно хранене имат смисъл само ако имат последователност, разказва шеф Иванов.

СнимкаВ продължение на 10 години в инициативата са се включили над 6500 деца, над 100 готвачи и 150 доброволци. Идеята е по интерактивен начин да се създаде добра култура на хранене и да се обсъждат с децата важни за тях теми.

Наднорменото тегло и в частност затлъстяването е проблем за цяла Европа. По данни на Националния център по обществено здраве и анализ, от национално представително изследване от 2013 г. сред 3 353 деца на 7-годишна възраст, с наднормено тегло са 32,4 % от момчетата и 28,6 % от момичетата. Нивата на затлъстяване са 15,7% при момчетата и 12,2% при момичетата.

СнимкаПопитахме нашия събеседник, успяват ли да внушат на подрастващите сериозно отношение към здравословното хранене:

Това е основната ни мисия и вярвам, че успяваме. И родителите, и децата търсят по-автентичните продукти. В момента се е скъсала връзката с българското село, което беше източник на качествени продукти. Едно време през ваканцията децата отиваха в провинцията и можеха да се запознаят с отглеждането на зеленчуци, да усетят истинския вкус на млякото, сиренето. Радвам се, че се зараждат нови ферми в България, където се отглеждат висококачествени месодайни породи, както и чисти селскостопански култури. Децата трябва да бъдат приобщени към тези процеси, чрез програми, адаптирани за детските градини и училищата.

На въпроса, дали има бърза, лесна и изпълнима рецепта за добра храна, шеф Иванов с чувство за хумор споделя: Ами да, има. Основният продукт, който използваме, ако държим сами да си го произвеждаме, е един много дълъг процес. Аз се доверявам на производители, които влагат усилие да предложат на пазара един качествен и балансиран продукт. Това е в основата, останалото е желание да го намерим, каза в заключение кулинарният гуру.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00
На снимката (от ляво надясно): Борис Георгиев, служебният министър на образованието и науката Галин Цоков, основателят на INSAIT Мартин Вечев, вицепрезидентът на

Google дарява стипендии на младите изследователи в INSAIT

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени, работещи в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, към Софийския университет. Това е едно от най-големите дарения за стипендии в световен мащаб от..

публикувано на 16.05.24 в 13:35