Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„София като фрагменти“ - фотокартини с кауза

БНР Новини
Венцислав Петров (на микрофона) и посланик Ставрос Августидис откриват изложбата

Посолството на Кипър в София отвори пространството си за една интересна изложба на снимки и картини. Фотографът Венцислав Петров и посланикът на Кипър Ставрос Августидис - в ролята на художник, са се срещнали преди около три години. Оттогава „ловуват“ вдъхновяващи сюжети из столицата и създават съвместни платна, които отразяват града така, както рядко забързаните хора го забелязват.



Основната ни цел е да покажем непознати интересни културни аспекти на този град, казва Венцислав Петров. Това не е просто изложба, а обявяване на една инициатива, която тепърва ще се развива, надяваме се в широк мащаб. Инициативата „София като фрагменти“ има 2 цели: първата е износ на култура от България - виждате колко посланици има тук, а втората е да бъдат подпомогнати деца в нужда.

Приходите от фотокартините са предназначени за фондация „За нашите деца“, в подкрепа на деца със затруднения в развитието. Инициативата идва от г-н Августидис, а колаборацията е успешна благодарение на факта, че двамата артисти са открили хармонията между форма и цвят. Фотографът Венцислав Петров по принцип обича цветовете, но в случая осигурява основата - черно-бели фотоси, които художникът Ставрос Августидис дорисува, за да оживеят като картина.

Снимка

Посланикът на Кипър е завършил политология и икономика, но винаги е харесвал архитектурата. В крайна сметка избира не културната дипломация, а дипломация за културата и прави каквото може, за да популяризира изкуството. В България той не се чувства чужденец, но това, че не е местен, му помага да забелязва неща, които ние приемаме за даденост. В личен план го вдъхновява най- вече играта с децата му. Венцислав Петров пък, като едно пораснало дете, обича самолетите. Най-впечатляващата локация, на която се озовава в рамките на този проект, е т. нар. тъч пойнт, където колесника опира земята на аерогара София. 

След като гледат документален филм за Мария Зъбова, известна като „Мария на камбаните“, фотографът и художникът изкачват доста пъти 220-те стъпала до покрива на храм-паметника „Св. Александър Невски“, за да се насладят на обичта и страстта, с които 89-годишната жена бие камбаните сутрин и вечер.

Скоро заведох в храма „Св. Александър Невски“ няколко колеги посланици и когато се запознаха с Мария, те осъзнаха силата на духа, издръжливостта и вярата, които са характерни за българите, казва посланикът на Кипър. Тя бие камбаните независимо от вятъра, снега и минусовите температури. Хрумна ми също да организираме и една кампания за реставрирането на стенописите в църквата.

Дали българите и кипърците се познават достатъчно? Г-н Августидис казва, че е усетил нашата обич:

В Кипър живеят близо 40 000 българи, които имат свои училища и животът им е организиран, разказва той. Имах честта да придружа президента на Република България Румен Радев, по време на посещението му в Кипър през ноември 2017 г. когато един от поводите за пътуването беше откриването на улица „Васил Левски“ в община Лакатамя. Там усетихме свързаността на двата народа. Българи и кипърци ни посрещнаха в народни носии и танцуваха заедно, беше вълнуващо! Ние споделяме едни и същи ценности и сме побратими.

Снимките са предоставени от посолството на Република Кипър в България



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15