Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо визитата на японския премиер в България е историческа и специална

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В рамките на европейската си обиколка, на 14 и 15 януари японският премиер Шиндзо Абе посети България след Естония, Литва и Латвия, а от София замина за Румъния и Сърбия. В България и извън нея обиколката е оценявана като историческа и специална.

В международен план тя съвпада, както самият Шиндзо Абе изтъкна, с най-усложнената за Япония ситуация на сигурност след Втората световна война, заради балистичните опити на Северна Корея. В Естония Абе обяви, че Япония ще се присъедини към центъра на НАТО за кибер отбрана в Талин, а ден по-късно в София получи от премиера Бойко Борисов пълна подкрепа за японската позиция по севернокорейския проблем. България е малка страна със скромни възможности за участие в решаването на глобални въпроси, но в момента е ротационен председател на ЕС. По мнение на изтъкнати наблюдатели, сред които и бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, визитата на премиера Шиндзо Абе в София отразява разбирането на Япония, че бъдещето на международния икономически ред ще се определя в Европа и заедно с нея. Европейската обиколка на Шиндзо Абе съвпада също с напреднала фаза на преговорите за търговско споразумение на ЕС с Япония, за чието ускоряване българският му колега Бойко Борисов обеща максимална подкрепа.

Изказаната в София подкрепа на Япония за българското председателство има не само висока политическа, но и висока икономическа стойност. От една страна, тя беше засвидетелствана в контекста на пожелание за една силно сплотена Европа, но, от друга – и в контекста на пожелание чрез икономическото си сътрудничество с България Япония да сътрудничи и с целия регион на Западните Балкани. С такова намерение по време на визитата в София беше решено да бъде създаден японски бизнес форум, който да съдейства за по-нататъшното навлизане на японски компании в България. Ще бъде създаден и съвместен изпълнителен комитет за сътрудничество в културата, науката и технологиите.

В чисто двустранен план визитата на Шиндзо Абе в България е значима и с това, че е първата, която японски премиер прави в страната в цялата история на двустранните отношения. Контактите и досега са били много добри, но вероятно идването на премиера Абе в София се дължи не само на това, а и на една нова оценка на потенциала на България като международен партньор, членуващ в ЕС и НАТО.

По своеобразен начин във визитата се вписа и Българското национално радио. Докато премиерите на двете страни водеха официалните разговори, съпругата на японския премиер – Акие Абе, посети медиата по свое желание, за да се срещне с нейния детски радиохор. Хорът е добре известен в Страната на изгряващото слънце още от 60-те години на миналия век и оттогава насам е изнесъл там повече от 500 концерта, но същевременно с репертоари си популяризира и японската музикална култура в България. Развълнувана от тази роля на децата, г-жа Акие Абе пожела с музиката си те да продължат да развиват приятелството между България и Япония.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14

МС: Няма постъпили искания за евакуация на български граждани след атаката срещу Израел

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщи правителствената пресслужба. По повод иранската атака срещу Израел служебният премиер Димитър Главчев свика тази сутрин работно съвещание с участието на военния министър Атанас..

публикувано на 14.04.24 в 09:41

БСП ще работи за широко ляво обединение

Българската социалистическа партия ще покани на 1 май т.г. над 25 партии в левия спектър, както и над 20 близки по идеология граждански сдружения и неправителствени организации, съобщи лидерът Корнелия Нинова след днешния Национален съвет. “ Ще..

публикувано на 13.04.24 в 16:19