Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавните архиви подредиха първата си изложба за българи, помогнали при спасяването на евреите преди 75 години

БНР Новини

„1943: Преследване и защита. Съдбата на българските евреи“ е заглавието на документална изложба по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи. Държавна агенция „Архиви“ за първи път представя пред широката аудитория документи, които поставят акцент върху истории, непознати за българското общество – на обикновените българи, спасили евреи и получили признанието на „Яд Вашем“. Двадесет са българите, обявени за праведници от израелския институт „Яд Вашем“. Сред тях са личности като Димитър Пешев, подпредседател на тогавашния парламент, патриарх Кирил и екзарх Стефан Софийски. Има и напълно непознати имена на обикновени хора, рискували живота си, за да помогнат в човеколюбивото дело. Приносът им заслужава да бъде помнен и разказан. В експозицията са проследени преследването и защитата на българските евреи в годините на Холокоста. Представено е и постъпило наскоро дарение – архивът на един от спасените солунски евреи – Рафаел Камхи. Той е бил революционер и деец на ВМРО, а архивът е съхраняван в продължение на 70 години от съратника му Наце Боболев.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15

Нова Загора с аромат на самардала

Празник на самардалата е повод жителите на Нова Загора да излязат на улицата за да отдадат почит на най-популярната си подправка, превърнала се в нещо като туристическо лого на града. Събитието се провежда на 27 април за втора поредна година, а негови..

публикувано на 27.04.24 в 09:10

МВнР изпраща още служители в консулствата в отговор на нуждите на туристическия бранш

Външното министерство командирова допълнителни служители в консулските служби, за да се справят с нарастващите нужди на туристическия бранш от чуждестранни работници през летния сезон. Това се казва в позиция на ведомството по повод интерю за БНР на..

публикувано на 27.04.24 в 09:05