Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица от концерти в памет на проф. Александър Танев

БНР Новини
Проф. Александър Танев (в средата) с Панчо и Любен Владигерови

През 2018 г. се навършват 90 години от рождението на проф. Александър Танев – композитор, общественик, човек с респектиращо образование и разностранни интереси, обичан преподавател и незабравим събеседник. Може би най-точно го характеризира изречение от негова биография, което гласи: „еуфоричната му природа съчетаваше логика, буен темперамент и обществена ангажираност.“ Израснал е в Хасково, където на 21 март ще бъдат изпълнени негови творби – първото събитие от цяла поредица по повод годишнината. Будапеща е родният град на проф. Танев, свързан с майчиния род. Там, в Българския културен център, също ще го почетат с концерт от негови камерни произведения. Проф. Борислава Танева, негова дъщеря, разказва за предстоящите концерти:




СнимкаЗапазването на паметта е една от най-важните задачи на всяко поколение. Ние не пристигаме „ей така“ на този свят. Продукт сме на предишен опит. Приносът на Александър Танев в българската култура от средата на ХХ век трябва да бъде съхранен и годишнината е повод неговото творчество да прозвучи. Много се радвам, че на всички места, свързани с дейността му, колегите реагираха с ентусиазъм, концертите обхващат няколко града на страната. Той истински обичаше Велико Търново и неведнъж е бил там по различни поводи. В старопрестолния град ще бъде честван в рамките на конкурса "Звукът на времето". В Пловдив негови произведения са включени в афиша на международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“. На 2 юни изявени наши състави ще изнесат концерт в залата на НМА. Нека припомним, че повече от 35 години той беше преподавател в Академията. Там ще бъде прожектиран и филмът, посветен на Александър Танев, който БНТ засне през 1996 г. Много мил жест направиха организаторите на международния фестивал „Черноморски звуци в Балчик“. Те му посвещават изданието, което се очаква в началото на юни, а негови песни ще бъдат разучавани в хоровите работилници за детски, еднороден и смесен хор.


Наесен, живот и здраве, в Габрово ще му посветят концерт от програмата на "Дни на камерната музика". Баща ми имаше много близки приятели в Габрово. Семейните ваканции винаги бяха там и в Балчик. Есенната кулминация на поредицата е концерт на Софийската филхармония, в който ще бъдат изпълнени произведения на Александър Танев. Последното събитие ще бъде в Съюза на българските композитори.



Проф. Борислава Танева е автор и на сериозно изследване върху творчеството на именития си баща. Споделя, че е открила нови и непознати черти на музиката му.

Не си бях давала сметка, че съм изсвирила всичко, написано за пиано – от най-леките детски пиеси до двата концерта за пиано и оркестър. Изследването беше посветено на неговите клавирни произведения в контекста на цялостното му творчество. Въпреки убеждението ми, че познавам доста добре повечето му опуси, още в самия процес на създаването им – говоря не само за клавирни, но и за камерни, хорови, оркестрови – намерих много интересни „интонационни линкове“ между пиеси, писани в различни периоди. Също така категорично потвърждение получи тезата, че проф. Танев третира хоровата партитура като оркестрова, а в звукоизвличането при човешкия глас търси препратки към това, което може да направи един инструмент. Нямам предвид само емблематичната песен „Пицикати“, а още много други творби.


Баща ми откровено се дразнеше, че му бяха сложили етикета „хоров композитор“. Да, той има огромен принос в хоровото дело на България през 60-80-те години, много песни са му поръчвани, беше близък приятел с Васил Арнаудов, Георги Робев, с всички прекрасни български хорови диригенти от онова време. Но пишеше и творби за оркестър, вокално-инструментални и т. н. Има три оратории, два концерта за пиано и оркестър, Концерт за ударни и духови инструменти, „Строителна музика“ и др.



Искам да се върна към годишнината му – всички концерти ще бъдат съпровождани от изложба от десет пана, свързани с живота му или посветени на жанр от творчеството му. Има и много снимков материал от неговите срещи с хората. Той беше изключително социален човек, можеше да говори на различни теми и никога не казваше празни думи. Чрез тази изложба, финансирана по проект на Столична програма "Култура", ще припомним теми и хора, свързани с проф. Танев.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15