Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

29 април – Международен ден на танца

Националното училище за танцово изкуство в София в крак с времето

БНР Новини

Всяко професионално училище за танц е длъжно да има образци и фрагменти от трите основни балетни школи – френската, руската и датската, казва директорът на Националното училище за танцово изкуство в София Бойко Неделчев.





СнимкаНай-често сме поставяли фрагменти от балетите на Мариус Петипа, който е французин, но балетите му се смятат за руска класика. Като най-ярък представител на френската школа се възприема Баланчин и имахме възможност да поканим оторизираната хореографка Даяна Уайт от Съединените Щати, която постави с наши ученици част на произведението му „Серенада“. Гостува ни и хореографката Дина Бьорн от Датския балет в Копенхаген, специалист в стила Бурнонвил и заедно с Петя Илиева репетират с учениците ни 25 минутното му произведение „Консерватория“. На концерта за завършването на годината искаме да се изиграят и двете произведения, както и хореографията, която приготви с наши ученици, световноизвестният балетист и хореограф Даниел Ломел. Става дума за фрагмент от негов спектакъл, наречен „Бах ви казва“.

Даниел Ломел е в звездната десетка на най-добрите танцьори в света през миналия век. Роден през 1945 г. в Париж той има щастието да си сътрудничи с множество личности на световното изкуство.

СнимкаТанцувам от 13 годишен и не съм спрял, каза Ломел по време на краткия си престой в София. Танцът е начин на живот, танцьорите рисуват с движение, а то е еднократно, израз е на вътрешен порив, следва динамиката и не се получава, ако се страхуваме да не сгрешим. Световната кариера изисква много работа – да познаваш различни стилове, да се приспособяваш към различни изисквания, да бъдеш информиран и да се адаптираш бързо. Учил съм също изобразително изкуство, родителите ми бяха художници. На 11 години срещнах Рене Магрит, познавах Пикасо, танцувал съм с Нуреев, но най-важното е да срещнеш точните хора в точния момент. Хората, които съм срещнал, са ми повлияли и са изградили моя характер.

Ломел е бил основен танцьор в трупата на „хореографа на ХХ в.“ Морис Бежар.

Даниел Ломел (вляво), балетист от трупата и Морис Бежар (вдясно)Срещнах Бежар в Лиеж, Белгия, преди да стане известен, спомня си Даниел Ломел. Бежар беше хореограф в своята същност, танцът за него беше изразно средство. В постановките му няма особени костюми и декори, в тях има музика (както на Бах така и на Стравински) и танц. Бежар освободи танца.

Ломел създава през 1981 г. в Гърция своята хореографска школа “Аенаон“ и оттогава живее там. Какво го довежда в София?

Непрекъснато срещаме хора, но не се опознаваме с тях, а е важно да общуваме, казва балетистът. Затова съм тук – да видя нещата отблизо. Бях изненадан при вида на една добра школа, но откривам повече техника отколкото изразителност на тялото. Така е днес по света, не се обръща внимание на детайла, а той е съществен и носи послание.

Ето впечатленията от педагогическия подход на Даниел Ломел на момичетата, които тази година ще бъдат абитуриентки на Националното училище за танцово изкуство в София:




Още като дойде, ме впечатли с това, че ни каза да се усмихваме и аз се отворих, казва Александра. Интересно е да идват хора от други страни, научаваме нови неща и си прекарваме хубаво. Методът му е различен, добавя Ива. Неговите комбинации от стъпки не са сложни, но е сложно съчетанието на движението на корпуса, главата и краката в едно необикновено за нас бързо темпо, обяснява Вера. Даниел иска с танците да се забавляваме, обобщава Павлина.

А публиката ще чака с нетърпение да ги види на сцената на 3 май и 2 юни.

Снимки: nutibg.com и личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15